Het bevrijdingsvuur zal bij het oorlogsmonument worden ontstoken
Het bevrijdingsvuur zal bij het oorlogsmonument worden ontstoken Foto: Chris Smits

Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsvuur op 5 mei

Algemeen Kunst & cultuur Maatschappelijke discussie

Wellerlooi/Bergen | De oorlogsslachtoffers herdenken en de vrijheid vieren, dat gebeurt op donderdag 4 en vrijdag 5 mei. In de gemeente Bergen vindt de dodenherdenking plaats bij het Monument der Gevallenen in Wellerlooi. Een dag later wordt bij het Monument Wings of Freedom het Bevrijdingsvuur ontstoken.

Op donderdag 4 mei verzamelen de bezoekers zich om 19.30 uur bij Jachthut op den Hamer aan de Twistedenerweg in Wellerlooi. Daarna trekt de stoet in stilte, onder begeleiding van het Sint Antoniusgilde uit Well, naar het Monument der Gevallenen voor de herdenking. Om 20.00 uur is het twee minuten stil. Vervolgens speelt Harmonie De Vriendenkring uit Well twee coupletten van het Wilhelmus. Aansluitend leggen het college van Gemeente Bergen, een afvaardiging van Gemeinde Weeze, het Sint Antoniusgilde, een afvaardiging van de veteranen uit de gemeente Bergen, familieleden van de slachtoffers en bezoekers een krans of bloemen bij het monument. Leerlingen van de Vitusschool uit Well leggen de kransen namens het college van Gemeente Bergen, Gemeinde Weeze en Stadt Goch. Ook dragen deze leerlingen een gedicht voor. Vervolgens houdt burgemeester Manon Pelzer een toespraak. Na afloop van de ceremonie kan iedereen onder het genot van koffie en cake napraten bij Jachthut op den Hamer.

Een dag later op Bevrijdingsdag wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken bij het Monument Wings of Freedom aan de Ontginningsweg in Nieuw Bergen. Iedereen is van harte welkom om getuige te zijn van dit bijzondere, feestelijke moment. Het Duits-Nederlandse loopteam ‘Liebesgrün Runningteam’, met verschillende teamleden uit Bergen, loopt mee met de bevrijdingsvuurestafette en brengt het vuur naar de gemeente Bergen. De lopers komen om circa 13.00 uur aan bij het Monument Wings of Freedom, en na een kort welkomstwoord door de burgemeester wordt het Bevrijdingsvuur ceremonieel in ontvangst genomen. Vervolgens ontsteekt een afvaardiging van de veteranen van de gemeente Bergen het Bevrijdingsvuur bij het monument. Om 13.30 uur vertrekken de lopers naar hun volgende bestemming in Weeze. Daarna bestaat de mogelijkheid om na te praten bij een kop koffie of thee en vlaai.

Mensen die hier gebruik van willen maken, kunnen zich tot en met woensdag 3 mei aanmelden bij de gemeente via (0485) 34 83 83 of info@bergen.nl.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT