Al fietsend controleert Niek de regio
Al fietsend controleert Niek de regio Foto: Niek Van den Hurk

Legale hennepteelt

Algemeen Ingezonden Maatschappelijke discussie

Nieuw Bergen | Aan de Ceresweg, zo’n beetje tegenover de speeltuin ligt een grote hennepplantage. Toen ik die de eerste keer zag kon ik mijn ogen niet geloven tot dat ik het bord had gelezen aan de rand van de beplanting. In het Nederlands en Duits staat aangegeven dat door “Hempbouw” hier industriële hennep wordt geteeld. Dat is sinds 1992 in Nederland toegestaan, onder een aantal voorwaarden. Er moet gecertificeerd zaad worden gebruikt en er is een lijst van toegestane soorten.
(door: Niek Van den Hurk)

Het THC gehalte mag maximaal 0.2 bedragen, maar wiet, zoals dat in een koffieshop wordt verkocht heeft ter vergelijking een THC gehalte van 4,5 tot 5. Elke teler moet in mei aangifte doen van de teelt en de NWWA komt vlak voor de oogst langs om monsters te nemen.

De hennepplant wordt al eeuwen gebruikt. In tegenstelling tot de vrouwelijke planten bevat deze cannabis sativa geen stof waarvan je stoned raakt. Ze bevat wel een voor de medische wereld werkende stof CBD. Hennepvezels kennen daarnaast nog vele toepassingen . Ze worden al duizenden jaren gebruikt voor scheepszeilen en touw. Nu als bouwmateriaal,  zoals blokken om mee te bouwen of als isolatiemateriaal . Het is het goed isolerend in de winter en koel in de zomer. In de auto-industrie wordt het voor veel onderdelen gebruikt en in onze bankbiljetten zorgen ze ervoor dat de biljetten sterk blijven en bestand blijven tegen het opvouwen en kreuken.

In Siberië werd 5000 jaar geleden al hennep gebruikt. Via het oude Egypte kwam de cannabis naar Europa. Elk VOC schip in de 17e eeuw beschikte over 50 tot 100 ton hennep, om zeilen en touw te kunnen maken. Er werden scheepsrompen mee gebreeuwd (kieren dichtgemaakt met teer en hennep) en schilderden wereldberoemde schilders op henneppapier. Vanwege de verkeerde toepassingen van de vrouwelijke soort en de daarmee gepaard gaande verslaving kwam er een soort boycot op het telen van alle cannabis en pas in de Tweede Wereldoorlog werd de plant met name in Amerika weer volop gebruikt voor parachutes, uniformen, tenten en tientallen andere toepassingen. Pas in de jaren 90 werd er in Europa weer overgegaan tot de teelt van de industriële hennep. De totaal ongevaarlijke plant wordt zelfs vandaag nog verward met wiet.

Amerikanen brachten de wiet mee naar Nederland. Toen ik als jonge politieman begin 70-er jaren op detachement was in Amsterdam waren daar net de eerste coffeeshops geopend. Het begin van veel ellende. Niet zozeer goeie hasjiesj was gevaarlijk, maar het afglijden naar zwaardere middelen zorgde voor een stijgende overlast , criminaliteit en overdosissen. Ik heb één keer in mijn leven geblowd. Dat was op de politieschool en ik ben er alleen maar beroerd van geworden. De rest van de inhoud van de voorlichtingskoffer hoefden we gelukkig niet te proberen. In mijn tijd bij de politie heb ik een aantal keren mogen helpen bij het ruimen van illegale kwekerijen.

De best verborgen lag in de buurt van Stevensbeek, waar een kelder was gemetseld onder een echte gierkelder, waarbij de verterende mest zoveel warmte produceerde dat de warmtecamera’s de warmte van de onderliggende wietkelder met de sterke lampen niet konden ontdekken. In mijn tijd als makelaar kwam ik regelmatig fraaie staaltjes van bouwkunst tegen. Hier in Bergen liep iemand tegen de lamp die de ingang tot zijn kelder in een hondenhok met een grote hond had verborgen. Bij de bezichtiging voor de veiling van het pand werd de kelder natuurlijk druk besproken.

Ook nu nog zijn er ongetwijfeld de nodige wietkelders. Vanmorgen fietste ik een rondje Siebengewald, daarna langs de hennepplantage op de Ceresweg en via de Looi weer naar huis. Op deze route zag ik een oudere woning met schuur en met alle rolluiken dicht, terwijl er vier auto’s op de inrit stonden. Het zal wel beroepsdeformatie zijn. We kunnen de drugsdealers bestrijden maar zolang er ongegeneerd drugs worden gebruikt in de openbaarheid, zal de criminaliteit niet afnemen. Zolang de coffeeshops vanuit de voordeur mogen verkopen en niet mogen inkopen via de achterdeur, zullen de dealers daarvan profiteren.

Of het legaliseren van THC houdende cannabis de oplossing is? Ik weet het niet.

Groetjes Niek

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT