Hoe is het echt gegaan met de geschiedenis van Sinterklaas
Hoe is het echt gegaan met de geschiedenis van Sinterklaas Foto: Frans Thonen

Lezing over Sint Nicolaas in De Mariaschool

Kunst en Cultuur Kunst & cultuur Maatschappelijke discussie

Bergen | Op uitnodiging van Kring Maas & Niers van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) verzorgt Hans van den Broek donderdag 27 oktober in de De Mariaschool in Bergen een lezing over het onderwerp ‘Sint Nicolaas, een wonderlijke heilige’. De lezing begint om 14.30 uur en duurt circa 1,5 uur. Voor leden van het LGOG is de lezing gratis en niet-leden betalen 5 euro. (Door Frans Thonen)

Hans van de Broek, geboren 1949 in ’s-Hertogenbosch, was van 1980 tot 2015 als arts-radioloog werkzaam in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Hij geeft al ruim 25 jaar lezingen. In 2010 heeft hij een tiental artikelen gepubliceerd in medisch specialistische, heemkundige en genealogische tijdschriften.

In de presentatie over Sint Nicolaas gaat Hans van den Broek in op het traditionele feest van Sinterklaas. Wij kennen allemaal de verhalen over de wonderen en de goede gaven van Nicolaas. Maar wat weten we nu precies? Heeft Sinterklaas nou echt bestaan? Is hij echt geschrapt van de lijst met heiligen en van wie is hij allemaal de beschermheilige? Enig idee hoe zijn verering in ons land terecht is gekomen en dat hij een voorloper is van Valentijnsdag? En heeft u zich ooit afgevraagd waarom we chocolade letters eten? Overigens hoe komt Zwarte Piet bij Sinterklaas en waar komen onze sinterklaasliedjes precies vandaan? Kortom we denken veel van Sinterklaas en Zwarte Piet te weten, maar na deze lezing zult u toch iets anders tegen deze weetjes aankijken.

Zoals gezegd begint de lezing om 14.30 uur en is voor leden gratis. Niet-leden betalen 5 euro p.p. en is inclusief een kopje koffie of thee.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT