Afbeelding
Foto: Gemeente Bergen

Bestrijding eikenprocessierups in de gemeente

Openbare publicatie Maatschappelijke discussie Natuur

Nieuw Bergen | Elk voorjaar, omstreeks begin mei, maken eikenprocessierupsen hun nesten. De rups vervelt vijf keer voordat hij verpopt. In het eerste rupsenstadium heeft de rups al haren, maar dit zijn geen brandharen. Pas vanaf het derde stadium ontstaan de brandharen die voor irritaties kunnen zorgen.

Heeft u last van de brandharen?
Op de website van GGD Noord-Limburg (www.ggdlimburgnoord.nl, zoek naar eikenprocessierupsen) staat meer informatie over eikenprocessierupsen en gezondheid.

Wat doet de gemeente?
Vanaf eind mei tot half juli worden de nesten van de eikenprocessierups weggezogen. Dat doet de gemeente in de bebouwde kom, op locaties waar veel mensen komen. Denk daarbij aan de omgeving van scholen, speeltuintjes, sportvelden en winkels binnen de bebouwde kom.

Natuurlijke beheersing
Daarnaast zet de gemeente al enkele jaren in op natuurlijke beheersing, bijvoorbeeld met de inzet van zogenaamde vlinderfilterhotels. Ook het ecologische beheer van de bermen draagt bij. De natuurlijke vijanden van de processierups, zoals de sluipwesp, leven in de wilde bloemen van de berm. Daarom is het belangrijk om de bermen zoveel mogelijk met rust te laten niet te maaien.

Melden overlast
De gemeente verwijdert alleen nesten van de eikenprocessierups in de bebouwde kom, in de openbare ruimte (dus niet in uw tuin, niet in het buitengebied). U kunt nesten binnen de bebouwde kom melden via de app BuitenBeter. De gemeente beoordeelt vervolgens welke locaties prioriteit hebben bij het verwijderen. Een aannemer verwijdert de nesten op een professionele manier.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups op:
www.bergen.nl/eikenprocessierups 
www.ggdlimburgnoord.nl 

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT