Burgemeester Pelzer waarschuwt voor miljoenentekort

Als niet wordt ingegrepen koerst de gemeente Bergen dit jaar af op een miljoenentekort in het sociaal domein. Dat blijkt uit een ‘winstwaarschuwing’ die burgemeester Manon Pelzer op de vooravond van de gemeenteraadsvergadering aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

De gemeenteraad verdubbelde in de begroting 2018 het budget voor maatwerkvoorzieningen in de jeugdzorg tot € 2,3 miljoen. De verwachting is dat zonder maatregelen de overschrijding van dit verdubbelde budget tussen de € 0,6 miljoen en   € 1,3 miljoen zal bedragen. Daarnaast moet de gemeente nog een bezuiniging van € 1,2 miljoen doorvoeren om de financiële huishouding van de gemeente sluitend te krijgen.

Uit het bericht van de burgemeester blijkt tevens dat voor het totale budget van € 1,8 miljoen aan maatwerkvoorzieningen in de WMO nu al verplichtingen zijn aangegaan. Dit betekent dat elke nieuwe aanvraag dit jaar tot een kostenoverschrijding gaat leiden.

In december nam de gemeenteraad een motie van afkeuring aan tegen verantwoordelijk wethouder Roefs (PK) omdat zij te weinig verbetermaatregelen had genomen om de tekorten in het sociaal domein terug te dringen. Wethouder Roefs diende daarop haar ontslag in en de PK zegde de samenwerking met coalitiegenoot CDA op. In de raadsvergadering van vanavond moet duidelijk worden hoe de politieke partijen dit probleem gaan aanpakken.

[rns_reactions]
vacature-bergen
Weys - speciaal

Auteur: Frans Thonen

Deel dit bericht
468 ad

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest