Afferden pakt flink uit tijdens 75 jaar vrijheid, vieren en gedenken

Afferden is zaterdag 15 februari het eerste dorp van de gemeente Bergen waar stil gestaan wordt bij 75 jaar vrijheid, vieren en gedenken. Het bevrijdingscomité zette afgelopen dinsdagavond de laatste puntjes op de i van een omvangrijk activiteitenpakket dat begint om 10.30 uur en duurt tot laat in de avond. De belevingstocht voor de hele familie is een van de hoogtepunten en zeker een aanrader om een keer op een andere manier kennis te maken met het oorlogsverleden van Afferden.

Zaterdag 15 februari beginnen om 10.30 uur de festiviteiten in Afferden bij het oorlogsmonument bij de ingang van de begraafplaats naast de Mariakapel. In aanwezigheid van burgemeester Pelzer en gouverneur Bovens worden hier gedichten voorgelezen en zal Et Rijniers ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers een verhaaltje houden over zijn op 1 mei 1941 gesneuvelde oom Petrus G. Rijniers. Verder wordt de bevrijdingsvlag gehesen, een minuut stilte in acht genomen, de last post gespeeld, bloemen gelegd en het Wilhelmus gespeeld.

Aansluitend vindt er van 11.00 tot 13.00 uur in de Cosmas en Damianuskerk een dorpsbrunch plaats voor de circa 100 deelnemers die hiervoor een kaartje wisten te bemachtigen. Na de brunch begint in de kerk de tentoonstelling van Dorpsarchief Afferden. Hier zijn zowel foto’s als filmmateriaal te zien van de roerige oorlogsjaren in Afferden. Ook gedichten en tekeningen over vrijheid worden getoond die leerlingen van basisschool ‘t Diekske hebben gemaakt naar aanleiding van een bezoek van oorlogsveteranen aan de school. Tevens geeft Ton Wijers vanaf 13.00 uur tekst en uitleg bij het monumentale altaar in de kerk.

Een echte aanrader is de belevingstocht die vanaf 13.00 uur buiten op het kerkplein van start gaat. Het Oranje Comité – Kindervakantiewerk heeft er een bijzondere ervaringstocht van gemaakt voor de hele familie. Tijdens deze tocht worden acht locaties aangedaan waar men op een bijzondere manier met het oorlogsverleden van Afferden kennismaakt. Onderdeel van deze tocht is ook een bezoekje met legervoertuigen aan kasteelruïne Bleijenbeek. Iedereen kan zonder aanmelding vooraf hieraan tot 15.00 uur meedoen.

Tegen 17.00 uur worden alle activiteiten afgesloten en begint om 19.00 uur het bevrijdingsconcert in de kerk. Op dat tijdstip wordt ook het Bevrijdingsvuur verwacht dat leden van wandelvereniging DWS vanuit Gennep naar Afferden zullen brengen. Fanfare Helpt Elkander, gemengde zangvereniging Laetitia, toneelvereniging Nuance, het Basiskoor en 3 Veuraff geven tijdens tijdens dit concert acte de présence. Rond de klok van 22.00 uur wordt deze historische dag afgesloten.

 

 

Auteur: Frans Thonen

Deel dit bericht