CDA en PK winnen in gemeente Bergen, KERN verliest

CDA en PK winnen in gemeente Bergen, KERN verliest

door | mrt 22, 2018 | Gemeente Bergen, Live-video, Politiek, Politiek in beeld | 1 reactie

De gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Bergen zijn zowel door het CDA als de PK gewonnen. Beide partijen hebben een zetel winst geboekt en hebben nu 6 respectievelijk 4 raadszetels. Grote verliezer is KERN die er niet in is geslaagd de twee zetels die door de fractie Krijnen/Loermans waren ingepikt, terug te winnen. De VVD bleef stabiel op twee zetels.

 

 

 

 

 

 

Foto: Jacob Knoops en Lia Roefs feliciteren elkaar met de overwinning. 

Lees meer >>>

Met de zetelwinst van zowel CDA als PK lijkt de kiezer het beleid van beide partijen te waarderen. Enerzijds het jeugdzorgbeleid van PK wethouder Lia Roefs, anderzijds het beleid van CDA wethouder Antoon Splinter om een halt toe te roepen aan het vele geld dat met de uitvoering van dit jeugdzorgbeleid is gemoeid. Het resultaat leidde december vorig jaar tot een onverkwikkelijke crisis met als resultaat dat de raad in twee sessies eerst de ene en vervolgens de andere wethouder naar huis stuurde. Om de gemeente Bergen bestuurlijk op de rails te houden werd met steun van de fractie Krijnen/Loermans tot aan de verkiezingen de noodcoalitie CDA/VVD gevormd met Pekema als VVD wethouder en Antoon Splinter als CDA wethouder.

Ondanks dat de kiezer zowel het CDA als PK als winnaar heeft aangemerkt, lijkt een coalitie van deze twee partijen gezien het recente verleden niet voor de hand te liggen. Met de 6 zetels van het CDA en de 2 zetels van de VVD is nu ook een meerderheid (8 tegen 7) in de raad ontstaan. Een voortzetting van de huidige coalitie CDA/VVD lijkt daarmee slechts een kwestie van tijd.
Grote verliezer is de lokale partij KERN. Dit mede gezien de landelijk trend dat lokale partijen in veel gemeenten juist winst hebben geboekt. In de gemeente Bergen heeft de kiezer de wispelturige rol van KERN en de perikelen rond de afscheiding Krijnen/Loermans keihard afgestraft. De twee KERN-zetels waarmee Krijnen en Loermans eind vorig jaar gingen lopen, zijn met het vertrek van deze fractie, naar CDA en PK gegaan. KERN Bergen moet het de komende vier jaar doen met 3 raadszetels.
De opkomst is ten opzichte van vier jaar iets gestegen. In 2014 ging 49,87% naar de stembus, nu 52,63%.

Auteur: Frans Thonen

Deel dit bericht
468 ad