Diamanten bruidspaar in Siebengewald

Wat vliegt de tijd! Dat kunnen Hein (90) en Nelly (85) Ingenbleek – Van Riswick in Siebengewald best stellen op hun leeftijd. Ze genieten nog van elke dag, kunnen ondanks hun hoge leeftijd gaan en staan waar ze willen maar komen nog steeds tijd te kort. Zondag 7 oktober nemen zij wat gas terug want dan vieren zij in kleine kring dat zij 60 jaar geleden zijn getrouwd. Locoburgemeester Antoon Splinter ging op 25 september al even op bezoek om het diamanten echtpaar te feliciteren en een kopie van de trouwakte uit 1958 te overhandigen.

De boerderij en het café zijn twee trefwoorden die op beiden van toepassing zijn. Hein is geboren bij de grensovergang waar zijn ouders een boerderij en café Augustinus exploiteerden. De kinderwieg van Nelly stond in een boerderij annex café tegenover de oude kerk aan de Augustinusweg, een van de weinige wegen die Siebengewald toen kende. ”Hier woonden de boeren omdat de grond hier richting Duitsland vruchtbaar was”, weet Hein. De familie Ingenbleek verhuisde toen hun woning in de nadagen van de oorlog kapot geschoten was ook naar de vruchtbare Augustinusweg. De familie Van Riswick bouwde in 1956 een nieuw café bij de nieuwe kerk dat na twee jaar door Nelly werd overgenomen.”Mijn vader kon op die nieuwe plek niet wennen”, zegt Nelly die toen net met Hein was getrouwd.
Hein had haar enkele jaren geleden uitgenodigd mee te gaan naar de Vierlingsbeekse kermis. Een uitnodiging die na een lange verlovingstijd in 1958 leidde tot een huwelijk en drie kinderen.

Een café runnen betekende voor Nelly en Hein de hele week werken en voor anderen klaar staan. Bruiloften, het verenigingsleven waar Hein volop aan mee deed (voetbal, paardensport, schaken, biljarten en jagen) en zondags na de kerk een stampvol café.
Hein stond ook vaak achter de tap maar had van jongs af aan zijn hart verpand aan het boerenleven. ”Ik ga met mooi weer nog vaak een ritje maken met de auto om van het land te genieten”, vertelt de 90-jarige Hein. Het liefst zit hij op een trekker. Dat was vroeger zo, en nu nog steeds. ”Mijn werk is altijd mijn hobby geweest. Ik help nog regelmatig mijn zoon op het land.”
Nelly heeft lang bij het kerkkoor gezongen, houdt van opera’s en klassieke concerten, leest veel en en is goed in het oplossen van cryptogrammen. Kaarten met de familie staat ook hoog op haar vrijetijdsagenda.

Na dertig jaar werd het café verkocht aan de familie Wahlen en hebben zij aan de Augustinusweg naast de woning waar nu hun zoon woont een nieuw huis gebouwd. Daar wonen zij inmiddels in goede gezondheid alweer 30 jaar. ”We hebben geen verplichtingen meer, zijn alleen nog maar lid van het kbo, genieten van onze vier kleinkinderen, kunnen nog auto rijden en genieten van elke dag. We hebben elke dag vakantie.”

Download onze App Get it on Google Play

Auteur: Frans Thonen

Deel dit bericht

Pin It on Pinterest