Film over beleving ziekte en dood in andere culturen

Op dinsdagavond 14 mei is de documentaire ‘Ik heb een dokter in Marokko’ te zien bij de KennisKeuken (benedenverdieping van de Bibliotheek Gennep). Deze film laat op indringende wijze zien hoe patiënten van niet-westerse afkomst omgaan met ziekte en dood.

De 43 minuten durende documentaire is gemaakt door de Nijmeegse filmmakers Nelleke Dinnissen en Paul
van Laere, in samenwerking met Saida Aoulad Baktit. De filmmakers zullen de film ook kort inleiden. Na afloop van de vertoning is er ruimte voor vragen en discussie. Deze film wordt gedraaid in het kader van het Jaar van de Ontmoeting.

De film volgt een aantal allochtone patiënten en hun familie in Nederland, maar speelt zich tevens af
in een Marokkaanse kliniek. De verschillen zijn groot. Zo wordt bijvoorbeeld de Nederlandse directheid bij slechtnieuwsgesprekken in veel niet-westerse culturen als te confronterend ervaren. Rond sommige ziekten, zoals kanker, heerst vooral bij de oudere generaties soms een taboe, sommigen beschouwen het zelfs als een straf. En ziekte wordt niet als individu beleefd en doorstaan, maar veel meer in familieverband, waarbij de mening van de groep sterk meetelt.
Terugkerend is ook het idee onder allochtone patiënten dat hun klachten soms niet serieus worden genomen. ‘Dokters beginnen vaak niet met een leeg blaadje’, drukt een Nederlands-Marokkaanse man het uit. ‘Bij allochtonen wordt al snel gedacht aan psychische problemen of onderdrukking.’
De allochtone patiënten uiten allen hun grote waardering voor het hoge niveau van de westerse zorg. Voelbaar is echter ook het verlangen naar betrokkenheid en een persoonlijke benadering. ‘Ze willen iemand die voor hen zorgt. Van ‘begin tot eind’, verwoordt een Marokkaanse arts dit gevoel.

De film biedt geen blauwdruk voor het omgaan met patiënten uit andere culturen – daarvoor is elke patiënt, en ook elke cultuur te verschillend. Doel is om mensen die in de zorg (gaan) werken een verrijkend inzicht te geven in een andere beleving en verwachting van zorg.

Reserveren voor deze film in de Kenniskeuken via Marian Leideritz, m.leideritz@planet.nl De film start om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Rockin’ Mountains steunt Roparun tegen kanker

"Baby, we were born to run....." Tijdens Rock-in-Mountains op zaterdag 2 november 2019, aan de vooravond van de Maasduinenloop, zal Liebesgrün Runningteam Roparun ook aanwezig zijn. Zij hopen hiermee geld in te zamelen voor deelname aan Stichting Roparun....

Dichterbij komt met verklaring omtrent misbruik cliënten

Gisteren heeft Stichting Dichterbij kennis genomen van de mediaberichten over de woon- en logeerlocatie Logterberge in Gennep. De politie doet onderzoek naar misstanden bij deze locatie van zorginstelling Dichterbij in Gennep. Twee groepen zwaar...

EHBO-diploma’s jeugdleden Rode Kruis Bergen

Afgelopen dinsdag hadden enkele kinderen van de jeugd-EHBO in Bergen hun diploma-uitreiking. Ze hebben allerlei vaardigheden geleerd om eerste hulp te kunnen verlenen, van een verband aanleggen tot een bewusteloos slachtoffer helpen. De lessen werden...

Weys - speciaal
Download onze App Get it on Google Play

Auteur: Frans Thonen

Deel dit bericht

Pin It on Pinterest