Gastgezinnen gezocht voor nabestaanden vliegtuigcrash WO 2

Woensdag 4 maart 2020 wordt in het kader van ’75 Jaar Bevrijding’ de vliegtuigcrashroute ‘Wings of Freedom’ geopend. Voor de aanwezige nabestaanden van de slachtoffers van het in 1943 neergehaalde vliegtuig worden gastgezinnen gezocht.

De route voert door de gemeenten Mook en Middelaar, Gennep, Bergen en Weeze. Deze route is in vier etappes opgedeeld langs bestaande fietsknooppunten waarin de 28 crashplekken zijn opgenomen.

Op 12 maart 1943 hebben de geallieerden een grote luchtaanval ingezet om de thuishaven van de Krupp-fabrieken in Essen (Dld) te bombarderen. Om 19.40 uur vertrokken vanaf het Engelse vliegveld Skellingthorpe 457 vliegtuigen, waaronder 156 Lancasters. De Lancaster ED449 had in 1943 al 7 succesvolle bombardementsvluchten uitgevoerd, maar crashte bij deze actie op de heenweg in Bergen.

Oberleutnant Manfred Meurer kroop met zijn Messerschmitt onder de Lancaster en schoot met zijn verticaal afweergeschut een vleugel van de Lancaster af, waarop het toestel in brand vloog en neerstortte. De afgebroken vleugel bleef rechtop staan in een Maasduin nabij de Ontginningsweg in Bergen. Zes bemanningsleden verbrandden en een van hen kwam in een vrije  val die hij niet overleefde.

Op deze plek aan de Ontginningsweg in Nieuw Bergen komt het ‘Wing of Freedom’ monument. Deze plek wordt tevens het startpunt van de routes. De openingsplechtigheid vindt plaats in het bijzijn van o.a. de nabestaanden van eerdergenoemde crash uit Canada en Engeland. Zij verloren hun dierbare, nog jonge, familieleden, die 75 jaar geleden streden voor onze vrijheid.

De werkgroep ‘Wing of Freedom’, waarvan Archief Well deel uitmaakt, zoekt gastgezinnen (vier nachten, logies en ontbijt) die deze mensen in de periode van 2 t/m 6 maart 2020 onderdak willen bieden. Op 3 – 4 en 5 maart wordt de Engelse en Canadese gasten een dagprogramma aangeboden met afsluitend ‘s avonds een gezamenlijk diner.

Gastgezinnen kunnen bellen (ook voor meer info) naar Ger Peters, tel. 06 37342582 of mailen naar grptrswell@gmail.com

Ook interessant

Willem Janssen uitgeschakeld voor de rest van het seizoen

Willem Janssen uitgeschakeld voor de rest van het seizoen

De uit Well afkomstige profvoetballer Willem Janssen is voor de rest van dit seizoen uitgeschakeld. De 33-jarige aanvoerder en centrale verdediger van FC Utrecht liep tijdens de bekerwedstrijd van afgelopen woensdag tegen FC Eindhoven een zware knieblessure op die,...

Sinne Postma voorleeskampioen

Sinne Postma voorleeskampioen

De schoolkampioenen die op woensdag 22 januari in Den Asseldonk in Nieuw Bergen hebben voorgelezen waren Lieke Lucassen van de Catharinaschool uit Wellerlooi, Sinne Postma van De Klimop en Tess Peters van De Fontein uit Nieuw Bergen, Jente Bertrands van 't Diekske uit...

Historische Kring staat stil bij 75 jaar bevrijding Gennep

Historische Kring staat stil bij 75 jaar bevrijding Gennep

De Historische Kring Maas en Niers houdt zaterdag 8 februari een rondleiding met lezing en filmpjes naar aanleiding van de viering van 75 jaar bevrijding van Gennep. De rondleiding begint om 10.30 uur bij bezoekerscentrum St.Martinustoren, Torenstraat 17...

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 71)
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 71)
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 71)

Auteur: Frans Thonen

Deel dit bericht