Klaverdijk bij onthulling kunstwerk van cortenstaal op rotonde

 

Wethouder Peter Lucassen(links) en kasteelheer en ontwerper Ysbrandt Roovers onthullen informatiebord.

Met de onthulling van een informatiebord, het lossen van een mortierschot en het voorlezen van gedicht door de Gennepse stadsdichter Piet Tunnesen is vanochtend bij de start van open monumentendag het Genneperhuys kunstwerk op de rotonde bij de noordelijke entree van Gennep officieel geopend.

Met deze officiële ceremonie kan ontwerper en heer van kasteel Heijen Ysbrandt Roovers een periode van meer dan vijf jaar afsluiten. Want de rotonde behoort toe aan de provincie terwijl het de gemeente Gennep was die een aantal jaren geleden mensen uitnodigde om de rotondes in de rondweg te adopteren.

Ga daar maar aan staan want je moet voldoen aan richtlijnen en vergunningen moeten aangevraagd worden bij het Limburgs Gouvernement. Dankzij het doorzettingsvermogen van Ysbrandt Roovers en de steun van onder meer het Platform cultuurhistorie Maas en Niers en de gemeente Gennep torent hoog op de rotonde die de noordelijke entree van Gennep vormt een kunstwerk van cortenstaal. Dit door Roovers ontworpen kunstwerk verwijst naar de overblijfselen en ruïne van het roemrijke Genneperhuys aan de Maas.

Voormalig burgemeester van de gemeente Bergen Klaverdijk en zijn vrouw zijn ook bij de ceremonie.

Een icoon uit de Gennepse geschiedenis die volgens Roovers nog toegankelijker voor het publiek gemaakt moet worden. Met zijn sculptuur op de rotonde hoopt Roovers in ieder geval daaraan bij daglicht al een bijdrage te hebben geleverd.

Voor de donkere uren wil hij het monument laten aanschijnen door aanstraalverlichting die met de straatverlichting aan en uit wordt geschakeld.

Daarvoor moet Roovers wel weer bij de provincie zijn maar hij gaat er vanuit dat met de inmiddels uitgesproken steun van de gemeente Gennep deze aanvraag veel sneller gehonoreerd zal worden dan zijn aanvraag van het kunstwerk op de rotonde.

 

Het Sint Dionysiusgilde van Heijen met hun beschermheer Ysbrandt Roovers.

 

Auteur: Frans Thonen

Deel dit bericht

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest