Koninklijke Onderscheiding voor Ulrich Francken

Koninklijke Onderscheiding voor Ulrich Francken

door | sep 3, 2018 | Dynamic Borders, Sociaal maatschappelijk, Weeze | 1 reactie

Op vrijdag 31 augustus 2018, tijdens zijn 60ste verjaardag ontving de burgemeester van Weeze, Ulrich Francken een Koninklijke Onderscheiding uit handen van de Bergense burgemeester Manon Pelzer. De heer Francken werd tijdens zijn verjaardagsfeest verrast en benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Het komt slechts sporadisch voor dat een niet-Nederlander geridderd wordt en het is dan ook gebruikelijk dat in deze zeldzame gevallen de Nederlandse ambassadeur in het betreffende land de honneurs waarneemt. Aangezien deze was verhinderd viel de eer te beurt aan de burgemeester van Bergen.

Ulrich Francken zet zich al sinds zijn aantreden in 2001 in voor een grensoverschrijdende samenwerking in de regio en voor Europa als geheel. Hij houdt de dialoog tussen de landen en hun bevolking op gang en zoekt naar consensus. Hij is actief betrokken bij Dynamic Borders, waarin vier Nederlandse en twee Duitse gemeenten samenwerken aan het ontwikkelen van projecten. In navolging van het Europese gedachtegoed denkt de heer Francken als lid van het Comité Structuurbeleid en Verkeer en het Comité Europa over de grenzen heen en was in 2016 als lid van de stuurgroep betrokken bij de Limburgse Bestuurdersdag.

Vrede

Het thema Vrede speelt een belangrijke rol voor de heer Francken. Hij zet zich in voor het in stand houden van de vredesgedachte en voor vergroting van het maatschappelijk besef van de verantwoordelijkheid die mensen hierin hebben. Hij is aanwezig bij herdenkingsbijeenkomsten in Nederlandse en Duitse gemeenten en ondersteunt activiteiten op dit terrein. Jaarlijks is hij betrokken bij de herdenking op het Duitse Oorlogskerkhof in Venray. In de gemeente Lingewaard heeft hij de eerste Marigold-onderscheiding ontvangen voor zijn inzet voor Duitse deelname aan de herdenkings-activiteiten. In 2016 ontving hij van de regering van Nordrhein-Westfalen de prijs Europaaktive Kommune voor zijn inzet voor versterking van de samenwerking in de EU.

Bruggenbouwer

De heer Francken bekleedde verschillende functies bij de Euregio Rijn-Waal waarbij ongeveer 55 gemeente en regionale overheden zijn aangesloten. Hier was hij onder meer lid van de Euregioraad, voorzitter van de Commissie voor Financiën en Projecten en voorzitter van de stuurgroep van het INTERREG programma. Altijd stelt hij zich op als verbinder en bruggenbouwer tussen Nederland en Duitsland. De laatste jaren is hij actief als bestuurslid van het Kulturraum Niederrhein om ook het cultureel potentieel van de Euregio te tonen.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 69)
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 70)
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 71)
Download onze App Get it on Google Play

Auteur: Chris Smits

Deel dit bericht
468 ad