Lezing over Molukse gemeenschap in Gennep

Op uitnodiging van de Historische Kring houdt Julia Tomasila donderdagavond 23 november van 20.00 tot 22.00 uur in De Pub in Ottersum een lezing over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Gennep.

Vorig jaar is het 65 jaar geleden dat ongeveer 12.500 Molukkers, voornamelijk militairen die hadden gediend in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) en hun gezinsleden, naar Nederland kwamen. Toen ging men er nog vanuit dat de Molukkers slechts tijdelijk hier zouden verblijven. Zij werden daarom in provisorisch gebouwde ‘kampen’ ondergebracht. Toen na enkele jaren bleek dat hun verblijf niet van korte duur zou zijn, werden in diverse kleinere plaatsen Molukse wijken gebouwd, waar de Molukse cultuur en tradities in ere werden gehouden. Anno 2017 leven circa 50.000 Molukkers in Nederland, waarvan 40% nog steeds in Molukse wijken.

Julia Tomasila vertelt over de voorgeschiedenis van de Molukkers en waarom zij in 1951 naar Nederland kwamen. Maar haar verhaal gaat vooral ook over de Molukse gemeenschap in Gennep. Hoe werden de Molukkers indertijd opgevangen en hoe is uiteindelijk de integratie verlopen? Zij ondersteunt haar verhaal met authentiek beeldmateriaal.

Na de pauze treedt een groep ouderen, vrijwilligers van de Molukse ouderenopvang Gennep, onder leiding van Tina Mokkink op met Molukse liederen en dansen.

Leden en andere belangstellenden zijn van harte welkom bij deze lezing in De Pub in Ottersum. De entree bedraagt voor niet-leden 3 euro.

Foto: In de lezing staat Julia Tomasila vooral stil bij de Molukse gemeenschap in Gennep.

[rns_reactions]

Auteur: Frans Thonen

Deel dit bericht

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.