Lezing over het ‘Duits Lijntje’

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorwegmaatschappij (NBDS) is opgericht. Reden voor de Historische Kring Maas en Niers om historicus en bibliothecaris Vincent Freriks donderdag 6 juni in Zaal De Pub in Ottersum een lezing te laten houden over dit thema.

De NBDS was een spoorwegonderneming die het vervoer per spoor verzorgde tussen het Nederlandse Boxtel en het Duitse Wesel. De onderneming stond vooral in Nederland bekend onder de naam “Duits Lijntje”.
De voornaamste reden voor aanleg van de spoorlijn Wesel – Boxtel was dat dit traject de ontbrekende schakel vormde in de snelste verbinding Londen – Berlijn – Sint-Petersburg. Na voltooiing van deze 94 km lange spoorlijn kon men bijvoorbeeld reizen van Berlijn via Wesel naar Vlissingen en daar overstappen op een van de schepen van Stoomvaart Maatschappij Zeeland. Londen was dan snel bereikbaar. Door de inzet van postrijtuigen ging ook het postverkeer tussen de Europese landen opeens een stuk sneller. 
Voor Gennep heeft deze spoorlijn veel betekend. Aanvankelijk was de maatschappij gevestigd in Rotterdam, later werd dat Gennep. Ook was hier de centrale werkplaats gevestigd. Bovendien fungeerde Gennep als grensstation aan Nederlandse zijde.
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog luidde de neergang in van NBDS, hoewel het nog enkele tientallen jaren zou duren voordat er helemaal geen treinen meer zouden rijden over het spoor van het Duits Lijntje.

De lezing donderdag 6 juni in Zaal De Pub in Ottersum begint om 20.00 uur. De entree voor niet-LGOG leden bedraagt 3 euro per persoon.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 72)
Jaarvergadering Historische Kring met lezing

Jaarvergadering Historische Kring met lezing

De Historische Kring Maas en Niers houdt donderdag 5 maart in Zaal de Pub in Ottersum de jaarvergadering. Aansluitend houdt Theo van Brunschot een lezing over ‘Het leven in het frontgebied tijdens de 80-jarige oorlog, gezien door de ogen van de Mookse bevolking’....

Gemeentearchief zoekt oorlogsschatten

Gemeentearchief zoekt oorlogsschatten

Gemeentearchief Gennep organiseert samen met het Regionaal Historisch Centrum Limburg een zoektocht naar Limburgse oorlogsschatten. Belangstellenden kunnen op vrijdag 14 februari van 14.00 tot 17.00 uur langskomen in de kenniskeuken in de benedenverdieping van de...

Maak een Vensterbank Museum

Maak een Vensterbank Museum

Veel Limburgers hebben verborgen schatten uit de Tweede Wereldoorlog. Oorlogsattributen, verzetskrantjes, briefkaarten, foto’s, bodemschatten of andere, vaak persoonlijke herinneringen. Het Vensterbank Museum is een provinciaal project om deze herinneringen letterlijk...

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 71)
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 71)
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 71)
Download onze App Get it on Google Play

Auteur: Frans Thonen

Deel dit bericht
468 ad