Lezing over het ‘Duits Lijntje’

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorwegmaatschappij (NBDS) is opgericht. Reden voor de Historische Kring Maas en Niers om historicus en bibliothecaris Vincent Freriks donderdag 6 juni in Zaal De Pub in Ottersum een lezing te laten houden over dit thema.

De NBDS was een spoorwegonderneming die het vervoer per spoor verzorgde tussen het Nederlandse Boxtel en het Duitse Wesel. De onderneming stond vooral in Nederland bekend onder de naam “Duits Lijntje”.
De voornaamste reden voor aanleg van de spoorlijn Wesel – Boxtel was dat dit traject de ontbrekende schakel vormde in de snelste verbinding Londen – Berlijn – Sint-Petersburg. Na voltooiing van deze 94 km lange spoorlijn kon men bijvoorbeeld reizen van Berlijn via Wesel naar Vlissingen en daar overstappen op een van de schepen van Stoomvaart Maatschappij Zeeland. Londen was dan snel bereikbaar. Door de inzet van postrijtuigen ging ook het postverkeer tussen de Europese landen opeens een stuk sneller. 
Voor Gennep heeft deze spoorlijn veel betekend. Aanvankelijk was de maatschappij gevestigd in Rotterdam, later werd dat Gennep. Ook was hier de centrale werkplaats gevestigd. Bovendien fungeerde Gennep als grensstation aan Nederlandse zijde.
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog luidde de neergang in van NBDS, hoewel het nog enkele tientallen jaren zou duren voordat er helemaal geen treinen meer zouden rijden over het spoor van het Duits Lijntje.

De lezing donderdag 6 juni in Zaal De Pub in Ottersum begint om 20.00 uur. De entree voor niet-LGOG leden bedraagt 3 euro per persoon.

Video-ad

Video over 150 jaar Duits Lijntje – Die Boxteler Bahn

Doku und Kurzfilmersteller Sascha Junghenn: "Mit Werner Verfürth, ehemaliger Eisenbahner und Mitorganisator der Ausstellung 150 Jahre Boxteler Bahn im Haus zu den 5 Ringen in Goch, entstand ein kleiner Filmbeitrag, in dem er über sein großes Hobby spricht:...

150 Jahre Boxteler Bahn – 150 Jaar Duits Lijntje

Das in zwei Sprachen (deutsch/niederländisch) herausgegebene Buch ist im örtlichen Buchhandel, sowie während der Ausstellung im "Fünf Ringe Haus" zum Preis von 10,00 Euro erhältlich.Auf 144 reich bebilderten Seiten finden Sie interessante Informationen zur...

Historisch Siebengewald deel 2

Zondagochtend is onder grote belangstelling deel twee uit de serie van drie gepresenteerd van het boek Historisch Siebengewald.

Weys - speciaal
Download onze App Get it on Google Play

Auteur: Frans Thonen

Deel dit bericht
468 ad

Pin It on Pinterest