Lezing over het ‘Duits Lijntje’

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorwegmaatschappij (NBDS) is opgericht. Reden voor de Historische Kring Maas en Niers om historicus en bibliothecaris Vincent Freriks donderdag 6 juni in Zaal De Pub in Ottersum een lezing te laten houden over dit thema.

De NBDS was een spoorwegonderneming die het vervoer per spoor verzorgde tussen het Nederlandse Boxtel en het Duitse Wesel. De onderneming stond vooral in Nederland bekend onder de naam “Duits Lijntje”.
De voornaamste reden voor aanleg van de spoorlijn Wesel – Boxtel was dat dit traject de ontbrekende schakel vormde in de snelste verbinding Londen – Berlijn – Sint-Petersburg. Na voltooiing van deze 94 km lange spoorlijn kon men bijvoorbeeld reizen van Berlijn via Wesel naar Vlissingen en daar overstappen op een van de schepen van Stoomvaart Maatschappij Zeeland. Londen was dan snel bereikbaar. Door de inzet van postrijtuigen ging ook het postverkeer tussen de Europese landen opeens een stuk sneller. 
Voor Gennep heeft deze spoorlijn veel betekend. Aanvankelijk was de maatschappij gevestigd in Rotterdam, later werd dat Gennep. Ook was hier de centrale werkplaats gevestigd. Bovendien fungeerde Gennep als grensstation aan Nederlandse zijde.
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog luidde de neergang in van NBDS, hoewel het nog enkele tientallen jaren zou duren voordat er helemaal geen treinen meer zouden rijden over het spoor van het Duits Lijntje.

De lezing donderdag 6 juni in Zaal De Pub in Ottersum begint om 20.00 uur. De entree voor niet-LGOG leden bedraagt 3 euro per persoon.

Rondleiding in klooster Graefenthal

Kommenden Sonntag, dem 11. August 2019 um 11 Uhr werden interessierte Gäste wieder von Franz van Well durch das Kloster Graefenthal geführt. Startpunkt ist das Torhaus.Das Besondere an dem mehr als 750 Jahre alten Kloster ist, dass die verschiedenen...

Eurofighter en Tornado in het vizier

Das Royal Air Force Museum Laarbruch hatte für Interessenten einen Informationsbesuch des deutschen Luftwaffenstützpunkt Nörvenich organisiert. So machte sich am 25.7. eine internationale Truppe aus 40 Deutschen, Niederländern und Briten auf den Weg, um...

Download onze App Get it on Google Play

Auteur: Frans Thonen

Deel dit bericht

Pin It on Pinterest