Onrust over toeristische samenwerking (video)

Ondernemers en Toeristische Platforms gaan hand in hand voor regiopromotie

Dat de functie van Leisure Port, die samen met toeristische platforms de campagne Liefde voor Limburg voert om toerisme in Noord-Limburg en Leudal op de kaart te zetten in twijfel getrokken wordt, schiet ondernemers in het verkeerde keelgat. De 8 gemeentes die bijdragen aan de campagne hebben nog steeds hun bijdrage aan Liefde voor Limburg niet toegezegd voor 2018. Dat gaat om € 279.000. De 453 ondernemers die deelnemen aan Liefde voor Limburg dragen in 2018, naast toeristenbelasting, gezamenlijk € 220.000 bij aan de campagne.

‘Er zijn 6 toeristische platforms in onze regio actief’, legt ondernemer Robert Blok van Resort Arcen uit. Van Toeristisch Platform Venlo is Blok zelf bestuursvoorzitter. Daarnaast zijn er de platforms Maasduinen, Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas en Leudal. ‘Bij die platforms zijn 453 ondernemers aangesloten. Ondernemers met een klein bedrijf zoals een café of B&B maar ook grotere bedrijven zoals Center Parcs en Toverland. Jaarlijks brengen die ondernemers ruim 2 ton bij elkaar om samen de regio te promoten onder de vlag van Liefde voor Limburg. Dit zouden ze niet doen als ze hier geen vertrouwen in hebben en geen profijt ervaren’.

Lees meer >>>

Theo Clevers van IJssalon Clevers, met zaken in Grubbenvorst, Arcen, Overloon, Plasmolen, Kessel en Roermond, is een van die ondernemers die deelneemt. ‘In mijn ogen hebben we ontzettend veel bereikt sinds de oprichting. Alleen al dat ruim 400 ondernemers samenwerken om geld op tafel leggen om samen te investeren. Dat had ik 10 jaar geleden echt niet voor mogelijk gehouden. Daarnaast is er ontzettend veel (markt)kennis verzameld de laatste jaren die ik ook raadpleeg om de bedrijfsvoering aan te scherpen en die onderling gedeeld wordt. Wij merken dat er veel meer toeristen zijn de laatste jaren. Vooral de Duitse en Belgische gasten zie ik toenemen. Dit rijm ik met inspanningen vanuit Liefde voor Limburg. Wel snap ik dat Leisure Port politiek een moeilijk verhaal is. Het is voor een gemeenteraad natuurlijk lastig om geld te geven aan een organisatie die in een andere gemeente gevestigd is. En ook de fancy naam ‘Leisure Port’ helpt denk ik niet mee bij de beeldvorming.’

Belinda Fleuren is eigenaresse van Vakantiewoning de Vertoeverij in Afferden en stelt dat zonder Liefde voor Limburg het een stuk lastiger zal zijn om de 2-persoons vakantiewoning te verhuren. ‘Want het merendeel van mijn gasten komt binnen via de website www.liefdevoorlimburg.nl. Toen dit voorjaar de Google Adwords wegvielen vanwege de directe besparing die door de gemeentes opgelegd werd aan Leisure Port, merkte ik dit meteen aan mijn boekingen. Het zou doodzonde zijn als deze campagne geen voortgang zou vinden in de toekomst. Het zou ook kapitaalvernietiging zijn om een goed lopende campagne met bijbehorende website, informatiepunten, apps, routes enz. en de opgedane kennis weg te gooien. En dan moet natuurlijk een nieuwe organisatie van voren aan beginnen. Dat lijkt me erg duur en onverstandig. ’ ‘De inspanningen die nu geleverd worden aan het afbreken van een organisatie en campagne kunnen we beter investeren in het promoten van Noord-Limburg.’

‘Hoe het nu verder gaat is tot half december ongewis’, stelt Robert Blok. ‘De gemeentes zullen echt beslissingen moeten nemen. Behalve ruim 450 ondernemers zitten er ook zo’n 35 vrijwillige bestuursleden van de platforms (allen ondernemers) en 3 medewerkers in onzekerheid over de toekomst.

‘Wij willen vooral vooruit en zijn van mening dat we een goed en doordacht reddingsplan hebben liggen waarbij we de onbetwist beste elementen van onze dienstverlening in stand houden. De onderdelen die in de koelkast gaan kunnen altijd in een later stadium weer eenvoudig opgepakt worden. De complete besturen van de Toeristische Platforms Maasduinen en Venlo voelen zich unaniem gesteund door de gemeentes Venlo, Bergen, Gennep en Mook en Middelaar en onze 175 leden.’ Aldus Robert Blok.

[rns_reactions]

Auteur: Chris Smits

Deel dit bericht

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.