Ooievaartjes worden geringd, ben jij erbij?

Ooievaartjes worden geringd, ben jij erbij?

door | mei 30, 2017 | Gennep, Natuur | 1 reactie

Woensdagmiddag rond de klok van 16.00 uur gaan we de jonge ooitjes in Gennep ringen.

IVN

Als alles goed verloopt en het weer werkt mee gaan we woensdag middag de 2 jonge ooievaartjes ringen. We doen dit elk jaar op woensdagmiddag vanwege de Jeugd IVN’ners, “de Groentjes” genaamd. Elk jaar willen ze er dolgraag bij zijn en zo ook dit jaar dus weer en er zijn aan veel aanmeldingen heb ik begrepen.

DRINGEN

Vorig jaar hebben we dranghekken geplaatst en dat doen we dit jaar weer. De grote mensen gaan netjes achter de hekken en de kinderen mogen op hun billen zitten, binnen de hekken. We leggen binnen de hekken een touw neer, waar ook de kinderen achter moet blijven. Om dringen te voorkomen en ruimte te houden, doen we dit zo.

TWEE JONGEN

We hebben de afgelopen twee jaar (2015 en 2016) telkens 3 jonge ooievaars kunnen ringen. Dit jaar is het helaas anders verlopen, maar mogen we blij zijn dat we nog 2 gezonde jongen kunnen ringen. We ringen de jonge ooievaars in samenwerking met Stork (STichting Ooievaar Research en Knowhow) zie website www.ooievaars.eu

TANDENBORSTEL

De jongen halen we met de hoogwerker van Arie Arts Boomverzorging omlaag en ringen, meten, wegen en poetsen (als het nodig is) de snavel van de jongen schoon. Ooievaars eten insecten, wormen, mollen, muizen enz. maar bijna overal zit zand klei, of modder aan. Resten van zand, gras, modder enz. wil wel eens blijven plakken aan de binnenzijde van de snavel. Wij mensen, poetsen daarom onze tanden met een tandenborstel, een ooievaar kan dat natuurlijk niet.

KEELZAK

Wij hebben een speciale zachte tandenborstel en verwijderen, als het nodig is de troep uit de snavel van de jonge ooitjes. Het komt wel eens voor dat er zoveel troep in zit, dat de keelzak (soepele gedeelte in de ondersnavel) en soms zelfs de tong gaat ontsteken. Om dit te voorkomen kijken wij de jonge ooievaars na of er veel vuil in zit. Met een plantenspuit spuiten we het los en met de zachte borstel verwijderen we het vuil. Eigenlijk zijn we dus ook een beetje mondhygiënisten 😉

Schoon, geringd, gemeten en gewogen, gaan ze weer rustig terug naar boven, naar Pa en Ma op het nest.

[rns_reactions]

Auteur: Chris Smits

Deel dit bericht

Pin It on Pinterest