Publicaties gemeente Gennep week 33

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Gennep week 33 – 2019

Basisveiligheid voor iedereen, ook in de Lob van Gennep

Voor dijkgraaf Patrick van der Broeck, voorzitter van de Stuurgroep Lob van Gennep, is het heel helder: “Door maatregelen te nemen in de Lob van Gennep krijgen inwoners in het gebied een betere bescherming tegen hoogwater. Niet iedereen staat er bij stil, maar op dit moment stroomt er water het gebied in bij hoogwater. Met het project zoeken we naar mogelijkheden om dit water pas veel later het gebied in te laten stromen. Dat is beter voor de mensen in het gebied en de mensen verderop langs de Maas.”

De Lob van Gennep is de laatste weken veel in het nieuws. “Dat begrijp ik heel goed. Het gaat over de veiligheid van mensen. Terecht dat mensen betrokken zijn. En dat er in deze fase zorgen en vragen zijn, is niet meer dan logisch. Waar overheden al jaren over praten, krijg je ook niet in 1,5 uur goed aan het voetlicht tijdens ‘n informatieavond. Maar we staan pas aan het begin van dit project. De minister zette in april haar handtekening, waarmee we officieel de verkenning naar een oplossing zijn gestart. Er is nog niets besloten. We zijn nu bezig om alle feiten en belangen op tafel te krijgen om tot weloverwogen keuzes te komen.”

In gesprek
Wethouder Rob Peperzak vult aan: “In mei organiseerden we drie informatieavonden. Per avond kwamen er zo’n 150 mensen om vragen te stellen, ideeën te wisselen maar ook zorgen te uiten. Het vergt nog veel uitleg en uitzoekwerk de komende maanden om vragen die leven te beantwoorden. Het gaat om de veiligheid van onze inwoners. Daar sta ik voor.” Recent is een actiegroep opgericht door mensen die tegen de plannen voor de Lob van Gennep zijn. Patrick geeft aan dat het goed is dat er een actiegroep is. “Er is nu veel meer aandacht voor de opgave. Het onderwerp is belangrijk genoeg. Waar ik minder blij mee ben is met beelden die niet juist zijn. Daarom de uitnodiging aan iedereen, ook aan de actiegroep, om samen om tafel te gaan en beelden en  belangen met elkaar te delen.”

Nachtmerrie
Het gebied heeft nu een bescherming tegen hoogwater die nog stamt uit de tijd van vlak na de hoogwaters van 1993 en 1995. Patrick vervolgt: “Als we niets doen, wordt door klimaatverandering de kans op overstroming zelfs groter. Mijn grootste nachtmerrie is een scenario dat Limburg opnieuw tijdens Kerstmis onder water staat en ik de vraag krijg: ‘Wat heb je afgelopen jaren gedaan?’ Nog steeds heeft niet iedereen in Limburg namelijk een basisveiligheid die voldoet aan de wettelijke norm.”

Samenwerking
Acht overheden werken samen in het project Lob van Gennep. Dat is anders dan afgelopen jaren. Het project overstijgt de provincie Limburg. Het gaat niet alleen om de veiligheid voor Limburgers, ook om de veiligheid van inwoners in Noord-Brabant en Gelderland. “Door samen aan de hoogwaterbescherming te werken, kunnen we in de Lob van Gennep een veiligheidsniveau bereiken dat naar verwachting zelfs veiliger is dan de norm. Ik zie het echt als een kans voor Limburg. En ja, dat helpt ook de inwoners van ’s-Hertogenbosch.”

Keuzes maken
Wethouder Wienhoven van gemeente Mook en Middelaar: “Het gaat echt ergens over. Het is aan ons om goed uit te leggen wat er zo bijzonder aan dit gebied is. En welke keuzes we hebben. Accepteren we een lage bescherming tegen hoogwaterveiligheid en laten we het gebied op natuurlijke wijze instromen? Of treffen we maatregelen om ervoor te zorgen dat de veiligheid verbetert en de Lob van Gennep veel later dan nu instroomt? Om goed antwoord te kunnen geven op deze vraag is het van belang alle  1nformatie op tafel te hebben, zodat we weloverwogen keuzes kunnen maken.”

Informatieavonden
Het projectteam organiseert in september opnieuw drie informatieavonden om iedereen bij te praten. Iedereen is welkom daar naar toe te komen. Maar kijk ook eens op de website www.lobvangennep.nl of maak een afspraak met het projectteam voor een keukentafelgesprek.

Nieuwsbericht Tolheffing vrachtverkeer

Tolheffing vrachtverkeer: wat vindt de gemeente?
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is bezig met een wetsvoorstel ‘Tolheffing vrachtverkeer’. Via een internetconsultatie biedt het ministerie de mogelijkheid te reageren op het wetsvoorstel om tot een zo goed mogelijke regeling te komen. In het belang van onze inwoners en bedrijven heeft gemeente Gennep op het wetsvoorstel gereageerd.

Verduurzaming mobiliteit
De gemeente kan zich grotendeels vinden in het wetsvoorstel om vrachtverkeer te laten betalen per kilometer. Dat deze opbrengsten (deels) gebruikt gaan worden voor het verduurzamen van de sector juichen we toe. In regionaal verband werken we binnen het netwerk van Trendsportal ook aan het verduurzamen van de mobiliteit in Noord-Limburg.

Monitoring
We hebben geen opmerkingen op het in het wetsvoorstel opgenomen heffingsnetwerk, dit zijn de wegen waar in de toekomst tol geheven gaat worden. Wel zouden we graag zien dat het (naar aanleiding van regionale werksessies) overeengekomen monitoringsnetwerk wordt toegevoegd aan het wetsvoorstel. Voor gemeente Gennep zijn we overeengekomen dat de N271 en N291 gemonitord worden, zodat eventueel maatregelen getroffen kunnen worden wanneer de hoeveelheid vrachtverkeer op deze wegen veel toeneemt na invoering van de tolheffing. Dit om de leefbaarheid in de kernen van Gennep te waarborgen. Reden waarom de gemeente geen voorstander is om deze wegen op voorhand al toe te voegen aan het heffingsnetwerk, is dat dit veel impact heeft op de transportbedrijven in onze gemeente. Er zijn bedrijven die dan vanaf de voordeur al tol moeten gaan betalen. Na een implementatie- en testfase zal de tolheffing ingaan in 2023.

Ontmoetingsbarbecue: kom ook!

Barbecueën in het park op een mooie zondagmiddag, krijgt u er ook zin in? Op zondag 25 augustus kan het in hartje Gennep! Op De Groes (achter het parkeerterrein van Jan Linders) is dan een gezellige ontmoetingsbarbecue voor jong en oud, waarvoor Malica El Ghazi het initiatief nam.

Iedereen uit gemeente Gennep is welkom. Malica: “Het doel is dat mensen van verschillende culturen en leeftijden elkaar op een ontspannen en leuke wijze ontmoeten. Onder het genot van een heerlijke barbecue met gerechtjes uit verschillende culturen kunnen mensen elkaar beter leren kennen. Ook zijn er leuke activiteiten voor kinderen.” De barbecue is van 13.30 uur tot 16.30 uur.
Kom ook!

door | aug 13, 2019 | Gemeente Gennep, Publicaties

Publicaties gemeente Bergen week 49

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Bergen week 49 - 2019 Bedrijfsbezoek Camping RolandHondenbeleid Inzameling oud papier Siebengewald, Wellerlooi en Afferden Meld verdachte situaties Orange the world Verplichte bekendmakingen Ook interessant...

Publicaties gemeente Gennep week 49

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Gennep week 49 - 2019 Het project Lob van Gennep organiseert in december twee nieuwe informatiemarkten waarop geïnteresseerden informatie kunnen ophalen en vragen kunnen stellen aan het projectteam. De eerste...

Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 48

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 48 - 2019 “Eens per maand stemmen in de raadsvergadering, dat is een makkie” wordt er wel eens tegen me gezegd. Maar een raadslid heeft meer te doen: commissievergaderingen, bijeenkomsten met...

Download onze App Get it on Google Play

Auteur: Clark Kent

Deel dit bericht

Pin It on Pinterest