Publicaties gemeente Gennep week 47

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Gennep week 47 – 2019

Nieuwbouwplan Hoenderpark Ottersum

41 woningen en zorgcomplex
In het nieuwbouwplan tussen de Hoenderweg en Goorseweg in Ottersum komen 41 woningen, een kleinschalig zorgcomplex en veel groen. Daartoe ondertekenden gemeente Gennep, Ruimte voor Ruimte Limburg C.V. en JAVO Vastgoed B.V. op 13 november een overeenkomst. “Er is een enorme vraag naar woningen in Ottersum. De gemeente werkt graag mee aan plannen om in die behoefte te voorzien”, aldus wethouder Peperzak.

De ondertekening vond plaats bij Bij Koos in Ottersum. In het plan dat de naam Hoenderpark draagt, is ruimte voor woningen in alle segmenten: vrijstaand, gelijkvloers, tweekappers, hoek- en rijwoningen, zowel koop- en mogelijk ook huurwoningen. Ook is er ruimte voor een kleinschalig zorgcomplex.

Inloopavond
Om de woningbehoefte te peilen, is er op maandag 2 december van 18.00 tot 20.00 uur een inloopavond in ’t Swaantje in Ottersum. Tijdens deze inloopavond worden de plannen toegelicht en kunnen mensen die interesse hebben in een woning hun gegevens achterlaten bij de makelaar. De verkoop start medio 2020 zodra het plan verder is uitgewerkt. Omwonenden worden per brief uitgenodigd om kennis te nemen van de plannen, die nog geen procedurele status hebben.

Nominaties Sportgala Gennep bekend

Op vrijdagavond 13 december vindt in zaal Pica Mare het Sportgala Gennep plaats. Een deskundige jury heeft uit bijna 150 nominaties drie kandidaten per categorie gekozen. Van 20 november tot en met 3 december kan er in elke categorie gestemd worden. Ga naar www.sportgalagennep.nl en breng uw stem uit!

Ondertekening Taalakkoord

Wist u dat 1 op de 6 inwoners in onze regio grote moeite heeft met lezen en schrijven? Voor deze groep mensen is het lastig om mee te kunnen doen in onze samenleving. Daarom ondertekende wethouder Peter Lucassen namens de gemeente Gennep, samen met diverse andere organisaties, het Taalakkoord. De ondertekening vond plaats op woensdag 13 november, één jaar nadat alle gemeenten in het Land van Cuijk en Maasduinen een Taalhuis in de Bibliotheek hebben. Samen met vrijwilligers kunt u hier oefenen om beter te leren lezen, schrijven en spreken. Maar ook computeren, solliciteren of het bijhouden van uw administratie.

Samen in actie tegen laaggeletterdheid
Met de ondertekening van het Taalakkoord beloven we actief bij te dragen aan het voorkomen en verhelpen van laaggeletterdheid. Een groot netwerk is daarbij van belang. Partners kunnen meehelpen om laaggeletterdheid te herkennen en het probleem bespreekbaar te maken. De volgende stap is om deze mensen te verbinden met het Taalhuis in de Bibliotheek.

Provinciale subsidie voor gemeenten Bergen en Gennep
Ook de provincie Limburg onderstreept het belang van een structurele aanpak tegen laaggeletterdheid. De Taalhuizen in Gennep en Bergen krijgen een subsidie van 60.000 euro. Dat geld wordt gebruikt om het netwerk, bereik en de bewustwording vergroten. Ook wordt de preventieve aanpak van laaggeletterdheid uitgebreid met o.a. NT1 taallessen en BoekStartcoaches, die ouders
helpen bij het voorlezen. Wethouder Peter Lucassen: “We zijn ontzettend blij met de subsidie van de provincie en gaan er alles aan doen om er een succes van te maken!”

Onderzoek woonbehoefte jongeren

Gemeente Gennep vindt het belangrijk dat jongeren met plezier in de gemeente kunnen (blijven) wonen. Om een beter inzicht te krijgen in de woonwensen van jongeren, wordt een online woonbehoefteonderzoek uitgevoerd. Jongeren tussen de 18 en 30 jaar hebben de afgelopen weken een brief ontvangen met het verzoek om een enquête in te vullen. Dat kan nog tot en met 29 november. Onder de deelnemers worden vier cadeaubonnen verloot ter waarde van 25 euro.

Renovatie stadhuis bijna gereed

De steigers rond het oude stadhuis zijn verdwenen: de renovatie is bijna klaar. Vanaf 1 december is het stadhuis weer klaar voor volledig gebruik. Dan kan iedereen dit mooie monument weer in volle glorie bewonderen.

De afgelopen tijd is het dak voorzien van nieuwe leien. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het schilderwerk. Als het weer het toelaat, wordt binnenkort de ‘ui’ van het torentje geschilderd. De laatste gerenoveerde luiken komen weer terug op hun plaats. Binnen in het stadhuis wordt de zolder nog voorzien van nieuwe energiezuinige LED-verlichting en vloerbedekking.

ArcheoRoute Gennep uitgebreid

Op donderdag 14 november werden er vier nieuwe ArcheoSpots onthuld in gemeente Gennep. Dankzij de ArcheoRoute worden archeologische vindplaatsen en verhalen ‘geopend’, die veelal verborgen in de aarde onder onze voeten liggen. De vindplaatsen worden gemarkeerd met een 2,2 meter hoge stalen speer en het verhaal wordt verteld met behulp van moderne technieken, zoals de Archeo Route Limburg-app.

De vier nieuwe vindplaatsen zijn: de ijzertijdboeren (Heijen), het houten kerkje bij de Martinustoren (Gennep), de pottenbakkers (Milsbeek) en langs het spoor aan de Brabantweg (Gennep). Op de website www.archeoroutelimburg.nl vindt u informatie over alle vindplaatsen en aanvullende informatie.

Gennep schrijft geschiedenis met historische kinderboekreeks

Boekpresentatie en schilderworkshop
Kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans en de gemeente Gennep gaan terug in de tijd en lanceren de komende jaren een reeks kinderboeken over de geschiedenis van Gennep. Op woensdag 27 november wordt het eerste boek gepresenteerd, dat gaat over Norbert, het fictieve neefje van Norbertus van Gennep. De boekpresentatie – met quiz over Gennep – vindt plaats in de Kenniskeuken van de bibliotheek in Gennep en duurt van 14.30 tot 15.30 uur. Aansluitend geeft Karline Linsen, de illustratrice van het boek, een schilderworkshop voor kinderen van 9 t/m 14 jaar.

In Gennep ligt de geschiedenis voor het oprapen
Al ruim voordat de Romeinen hier kwamen, is Gennep een belangrijke plek in de verre omtrek. Zo bloeide het Genneper Huys – strategisch gelegen tussen de Maas en Niers – uit tot één van de machtigste vestigingen. Ze zeggen zelfs dat de Vikingen hier uit hun drakenschepen stapten. Of dat waar is?! In ieder geval ligt in Gennep de geschiedenis voor het oprapen. In het kader van het
programma versterking vrijetijdseconomie wil de gemeente die geschiedenis beter zichtbaar maken. Ook voor kinderen, zodat zij weten hoe rijk hun geboortegrond is!

Het eerste boek gaat over de wereldberoemde Gennepenaar Norbertus
Nakomeling Norbertus van Gennep schopte het tot aartsbisschop en werd heilig verklaard. Hij heeft volgelingen over de wereld, maar bij de meeste kinderen is hij waarschijnlijk onbekend. “Daar gaan we met dit boek hopelijk verandering in brengen”, zegt Sonnemans.

Iedereen is van harte welkom bij de boekpresentatie en schilderworkshop
Met verhalen over ridders en monniken neemt Gerard Sonnemans je mee terug in de tijd en wethouder Rob Peperzak zal het eerste boek uitreiken. Test je kennis over Gennep en laat je in een echt harnas hijsen! Voor de gratis schilderworkshop, die daarna plaatsvindt, is slechts een beperkt aantal plaatsen. Hiervoor is aanmelden verplicht. Dat kan op www.biblioplus.nl.

Ontwikkeling Gennepermolen

Op dinsdag 12 november was er een informatiebijeenkomst in Pica Mare over de ontwikkelingsplannen voor het gebied rond de Gennepermolen. Met meer dan 130 aanwezigen was de belangstelling groot. De avond werd ingeleid door wethouder Rob Peperzak, die kort de geschiedenis van de Gennepermolen toelichtte en iedereen voorstelde aan de ontwikkelaar, MeyerBergman Erfgoed Groep, en de architect, Diederendirrix Architectuur en Stedenbouw. Zij presenteerden vervolgens hun plannen voor de unieke plek in Gennep.

Voorkeursscenario
De plannen zijn nog niet definitief, maar er is wel een voorkeursscenario gepresenteerd. In dit scenario is sprake van een gevarieerd woningaanbod met startersappartementen, herenhuizen, panoramawoningen en luxe appartementen. In de oude brandweerkazerne zou horeca komen, eventueel aangevuld met maatschappelijke functies. Door gebruik te maken van het aanwezige hoogteverschil kunnen de woningen gerealiseerd worden met een prachtig uitzicht over de Niers en het Niersdal.

Na de presentatie konden de aanwezigen reageren op het plan en vragen stellen. Het plan werd over het algemeen zeer positief ontvangen en de eerste belangstellenden voor een woning hebben zich al gemeld. MeyerBergman gaat nu verder met het uitwerken van de plannen en verwacht om begin 2020 met een definitief plan te komen. Dit zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeente.

Kind Expertise Centrum

Onderzoek naar bodem, parkeren en verkeer
De gemeenteraad heeft begin november het benodigde geld beschikbaar gesteld voor de realisatie van het KEC. De voorbereidingen voor het nieuwe schoolgebouw zijn in volle gang. Na de zomervakantie van 2020 hopen we te starten met de bouw. Vóór het zover is, willen we zeker weten dat we op schone grond kunnen bouwen.

Van 19 t/m 22 november laten we bodemonderzoek doen
Buro Antares doet dit onderzoek in opdracht van de gemeente. Op de locatie van het toekomstige KEC en de naaste omgeving worden grondmonsters genomen. Mogelijk volgen op een later moment nog aanvullende boringen; dat hangt af van de resultaten.

We verwachten geen vervuiling in de bodem aan te treffen, maar we willen natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Mocht er toch sprake zijn van vervuiling, dan wordt eerst de grond gesaneerd, voordat we starten met de bouw.

We doen ook aanvullend parkeer- en verkeersonderzoek
Zo krijgen we een goed en actueel beeld van de situatie. Op 20 en 21 november vindt onderzoek plaats naar de parkeerdruk in de omgeving van de schoolgebouwen aan de Picardie. Dat gebeurt tussen 6.00 en 22.00 uur.

Van 25 november tot 1 december laten we verkeerstellingen doen. Dat gebeurt niet alleen bij de schoolgebouwen aan de Picardie, maar ook bij de Mikadoschool aan de Stiemensweg. SVA (Van Stiphout Verkeers Advies) voert deze onderzoeken uit voor de gemeente.

 

 

 

door | nov 19, 2019 | Gemeente Gennep, Publicaties

Publicaties gemeente Gennep week 04

Publicaties gemeente Gennep week 04

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Gennep week 04 - 2020 Zondag 26 januari vindt om 19.00 uur de lokale Holocaust herdenking plaats op het Ellen Hoffmannplein in Gennep. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Auschwitz bevrijd werd. Het Nationaal...

Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 03

Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 03

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 03 - 2020 Afgelopen periode is er onderhoud uitgevoerd aan de brug in de Witteweg. De werkzaamheden waren vooral toegespitst op het vernieuwen van het wegdek en het conserveren van de...

Publicaties gemeente Gennep week 03

Publicaties gemeente Gennep week 03

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Gennep week 03 - 2020 Heeft u interesse om mee te doen met het gebruik van een elektrische auto? Meld u dan aan bij de stand van de gemeente Gennep tijdens de Duurzaamheidsmarkt, zaterdag 1 februari in zaal Pica...

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 71)
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 71)
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 71)
Download onze App Get it on Google Play

Auteur: Clark Kent

Deel dit bericht