Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 04

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 04 – 2020

Doe mee met Burgernet

Al meer dan 1171 personen (ruim 15 %) in onze gemeente hebben de Burgernetapp gedownload. In heel Nederland hebben 1,7 miljoen personen de Burgernetapp geïnstalleerd.

Hoe werkt Burgernet?
Burgernet werkt heel eenvoudig. Deelnemers ontvangen een oproep om mee te zoeken naar een persoon of voertuig in hun omgeving. Vaak gaat het om een vermissing, diefstal of een overval. Als mensen iets zien, bellen ze rechtstreeks met de meldkamer en kan de politie direct verder met de tip.
De app is via de app-store of Android eenvoudig te installeren. Voor verdere informatie kunt u terecht op www.burgernet.nl

Het Mantelcafé

Zorgt u langdurig voor een naaste? Komt u problemen tegen waar u niet van weet hoe deze aan te pakken? Heeft u ervaringen die u graag met anderen deelt? Dit kunt u bespreekbaar maken bij het mantelcafé. Bij het mantelcafé kunt u in contact komen met andere mensen die langdurig zorgen voor een familielid, vriend of buur. Ook krijgt u informatie over mogelijkheden die er in de gemeente Mook en Middelaar voor mantelzorgers zijn.

Het Mantelcafé wordt georganiseerd door Mantelzorg Mook en Middelaar en vindt ongeveer eens per twee maanden plaats in het Lees- en OntmoetingsPunt (LOP) aan de Prinsenweg 3c te Molenhoek. Parkeren kan in de directe omgeving. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

De data voor dit jaar zijn 31 januari, 27 maart, 29 mei, 10 juli, 4 september en 20 november, altijd van 13.30 – 15.30 uur.

Pleegouders zijn van onschatbare waarde én heel hard nodig

Kinderen horen thuis. Dat vindt iedereen. Maar soms zitten kinderen zo in de knel dat er een andere veilige plek nodig is. Een warme plek in een ander gezin, waar het kind zich tijdelijk thuis mag voelen. Soms voor een paar dagen in de week. Soms voor de hele week of voor een langere periode. Het liefst bij een gezin dat dichtbij woont, zodat het kind in de vertrouwde omgeving kan blijven, op de eigen school en met vriendjes in de buurt.

We zoeken pleegouders!
We hebben in Nederland een tekort aan pleegouders. Ongeveer 18.000 kinderen wonen in een pleeggezin omdat zij tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Door het tekort aan pleegouders komt een kind niet altijd op de best passende plek terecht. Er zijn allerlei soorten pleegouders nodig en onze gemeente wil zich hier graag voor inzetten. Denk aan:

• Weekend- en vakantiepleegzorg/deeltijdpleegzorg
• Voor zolang als nodig
• Crisispleegzorg
• Het opvangen van een kind uit het eigen netwerk (van familie, vrienden, school, sportclub)

Denk niet te snel dat pleegouderschap niets voor u is. Er zijn veel verschillende vormen en daar vertellen we u graag meer over!

Meer informatie?
U bent welkom om meer te horen over pleegzorg en het pleegouder zijn. Dit kan op:
Dinsdag 11 februari, van 20.00 tot 22.00 uur.
De koffie/thee staat om 19.50 uur klaar.
Locatie: Kerkplein 6 te Malden (in het gemeentehuis)

Medewerkers van pleegzorg Entrea Lindenhout zullen u samen met pleegouders meer vertellen over wat het inhoudt om een veilig thuis te bieden aan een kind. Ook vertellen we u graag over laagdrempelige manieren om andere gezinnen te ondersteunen, bijvoorbeeld via het initiatief Buurtgezinnen.

U bent van harte welkom!
Heeft u interesse om de avond bij te wonen dan kunt u zich opgeven bij mevr. Deenen,
m.deenen@entrealindenhout.nl. Meer weten: bezoek eens de website www.ikwilpleegouderworden.nl.

Wat te doen bij (dreigende) wateroverlast? Kijk op wachtnietopwater.nl

Ons klimaat verandert snel en grillig. In Limburg gaat dat gepaard met steeds langere perioden van droogte, maar ook met steeds heviger wordende regenbuien. Denk maar eens aan de wateroverlast in Meerssen, Schinnen en Venlo in 2018. Weet jij welke maatregelen je in en om je huis kunt nemen om je zo goed mogelijk te beschermen tegen hevige regenval? Met de campagne ‘Wacht niet op Water’ ondersteunen Waterschap Limburg, Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Veiligheidsregio Limburg-Noord gemeenten bij het verstrekken van tips voor maatregelen die Limburgers kunnen nemen bij plotselinge wateroverlast. Voor situaties waarin wachten geen optie meer is.

Klimaatverandering
Van een tornado net naast de Limburgse grens tot modderstromen in Zuid-Limburg vorig jaar. Het KNMI geeft regelmatig code geel of oranje af voor extreem weer. Bij extreem weer kan wateroverlast tot problemen leiden, maar hoe verminder je de kans daarop? “Door je auto altijd op de handrem te zetten en je dakgoot regelmatig schoon te maken, kun je veel ellende voorkomen,” vertelt Josette Van Wersch, bestuurder bij Waterschap Limburg. “Met een paar simpele handelingen bereik je al resultaat.” Eerder riepen het waterschap, provincie Limburg en de Waterpanels Limburg de campagne Waterklaar in het leven. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor maatregelen als het afkoppelen van
regenpijpen en het vergroenen van tuinen.

Wachten geen optie meer
Helaas is er niet altijd tijd en ruimte voor langetermijnmaatregelen. Menig Limburger staat dat nog helder voor ogen. ‘’Als het KNMI voor morgen code oranje afgeeft, is het vergroenen van je tuin geen mogelijkheid meer. Op dat moment wil je wel zo snel mogelijk weten wat je kunt doen,’’ zegt burgemeester Clermonts-Aretz van gemeente Meerssen. ‘’De nieuwe campagne Wacht niet op Water geeft concrete en makkelijk uit te voeren tips voor situaties waarin wateroverlast dreigt of het water je huis al binnenstroomt. Zo’n website is meer dan welkom.’’ Wachtnietopwater.nl laat zien wat Limburgers eerder deden om plotselinge wateroverlast te verminderen. Deze voorbeelden willen de initiatiefnemers van de campagne met hulp van alle Limburgers de komende tijd verder verrijken.

Denk je ook aan je buren?
Niet iedereen in onze samenleving is online actief of heeft toegang tot apps met meer informatie over het weer. Verder kijken dan je eigen voordeur kan voor anderen van groot belang zijn. Dus waarschuw en help ook je buurtgenoten bij plotselinge wateroverlast. Vooral ouderen die slecht ter been zijn, kunnen jouw hulp goed gebruiken. Kijk voor meer tips voor maatregelen die je kunt nemen in geval van plotselinge wateroverlast op www.wachtnietopwater.nl en voor maatregelen die je kunt nemen om jouw eigen omgeving blijvend klimaatbestendig te maken op www.waterklaar.nl.

Ook interessant

Publicaties gemeente Bergen week 08

Publicaties gemeente Bergen week 08

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Bergen week 08 - 2020 Word e-sporter van de gemeente Bergen Bedrijfsbezoek 't Kienderbènkske Berichten Over uw buurt Bob ook met carnaval Gewijzigde openingstijden carnaval Gezocht schoolgidsenivn Honden aan de lijn Hulp bij...

Publicaties gemeente Gennep week 08

Publicaties gemeente Gennep week 08

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Gennep week 08 - 2020 In 2019 is een start gemaakt met het Netwerk Positieve Gezondheid Gennep. Op donderdag 5 maart wordt hier een vervolg aan gegeven met een netwerkbijeenkomst in Pica Mare in Gennep. Bent u zorgprofessional...

Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 07

Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 07

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 07 - 2020 Herkent u dit als mantelzorger van uw naaste met dementie: Buren, vrienden, familieleden; allemaal willen ze graag helpen en zeggen: ‘Ik doe graag iets voor je hoor, laat maar weten als je wat...

door | jan 24, 2020 | Gemeente Mook, Publicaties

Auteur: Clark Kent

Deel dit bericht