Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 16

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 16 – 2020

Aanpak beheersing eikenprocessierups 2020

In de komende periode kan er (weer) overlast ontstaan veroorzaakt door de eikenprocessierups. Om de overlast in het komende seizoen zo veel mogelijk te beperken, nemen wij een aantal maatregelen. Met enige regelmaat informeren wij u over de voortgang van de uitvoering van die maatregelen.

Wellicht is het u opgevallen en hebt u ze zien hangen. De afgelopen weken hebben we 100 nestkastjes opgehangen. Daarnaast heeft een groep bewoners ook een 50-tal nestkastjes opgehangen in Molenhoek. De nestkastjes zijn bestemd voor koolmeesjes. Deze vogels eten processierupsen en spelen een nuttige rol bij het op een natuurlijke wijze beperken van de overlast van eikenprocessierupsen.

Preventieve bestrijding
Het bestrijden van de eikenprocessierups lukt echter niet alleen met mezen. We gaan de rups ook preventief bestrijden. Dit doen we met Xentari, een biologisch preparaat dat in de bladerenkroon van de bomen gespoten wordt. De preventieve bestrijding wordt gestart zodra de bomen voldoende bladontwikkeling hebben. Dit is doorgaans eind april/begin mei het geval. Het voordeel hiervan is dat we de rupsen dan kunnen bestrijden voordat deze de hinderlijke brandhaartjes hebben. De jonge rupsen die nu in de bomen zitten zijn ongevaarlijk. De brandhaartjes krijgen de rupsen pas na een aantal vervellingen, normaliter is dat eind mei. Zodra de preventieve bestrijding start informeren wij u daarover.

Weghalen van rupsennesten
Ondanks de preventieve bestrijding van jonge rupsen kunnen we niet alles tegenhouden en zullen er rupsennesten komen in eikenbomen. Eind mei/begin juni worden de eikenbomen geïnventariseerd op de aanwezigheid van nesten. Dan starten we ook met het weghalen van de nesten. Zodra deze fase aanbreekt informeren wij u verder.

Aanvullende informatie
Voor aanvullende informatie over de gemeentelijke aanpak van de eikenprocessierups verwijzen wij u naar onze website. Voor meer informatie over het plaatsen van vogelnestkastjes kunt u terecht op de website van de vogelbescherming. Nadere informatie over gezondheidsklachten als gevolg van de eikenprocessierups en wat u daartegen kunt doen, kunt u nalezen op de website van de GGD Leefomgeving.

Projectteam Lob van Gennep blijft bereikbaar voor vragen

Het coronavirus raakt iedereen. Ook het project Lob van Gennep. Om iedereen de mogelijkheid te blijven bieden om zijn of haar vragen te stellen, gaan we deze momenten digitaal en telefonisch organiseren.

Je kan op de volgende manieren contact met ons opnemen:
1. Via het formulier op onze website www.lobvangennep.nl.
2. Via een mail aan info@lobvangennep.nl.
3. Telefonisch door te bellen naar 088 – 88 90 354.
4. Via de chatfunctie op onze Facebookpagina.

Waar zijn we op dit moment mee bezig?
Wij zijn gestart met het behandelen van de zienswijzen die we tot dusver hebben ontvangen. Die worden straks gebundeld in de Nota van Antwoord. Daarnaast zijn ook de technische onderzoeken naar de drie kansrijke alternatieven in gang gezet. We werken dus door, en gaan graag weer fysiek met je in gesprek zodra dat weer mogelijk is.

Regeling voor bloemrijke bijen- en vlinderoases in gemeente Mook en Middelaar

In verschillende Limburgse gemeenten worden al enkele jaren bloemrijke stroken en overhoeken ingezaaid. Ook dit jaar stelt IKL de regeling weer open. Inwoners van de gemeente Mook en Middelaar kunnen voor € 6,25 per 250 m2 een bloemenmengsel bestellen. Na het inzaaien wordt het deze zomer genieten van kleurrijke bloemenpracht.

Prachtig gezicht
Een bloemrijke oase levert een prachtig gezicht aan bloeiende planten op, maar betekent ook voedsel voor stuifmeel en nectar verzamelende insecten zoals bijen, vlinders en hommels. Deze insecten vormen weer voedsel voor tal van erf-akkervogels die in het voorjaar en zomer insecten eten. En zelfs in de winter profiteren vogels van de zaden. Doordat de bloemrijke bijen- en vlinderoases ook in de herfst en winter blijven liggen, bieden ze ook in deze jaargetijden voedsel en beschutting voor allerlei dieren. Bloemrijke bijen- en vlinderoases verhogen dus niet alleen de belevingswaarde voor fietsers en wandelaars, maar zijn hartstikke belangrijk voor de biodiversiteit!

Deelnemen
Inwoners van de gemeente Mook en Middelaar kunnen voor een eigen bijdrage van € 6,25 per 250 m2 deelnemen aan de regeling. Aanmelden via www.ikl-limburg.nl. De regeling staat open tot 30 april 2020.

Werkzaamheden station Mook-Molenhoek

In week 15 is de aannemer van ProRail met werkzaamheden gestart aan perron 2 van het station Mook-Molenhoek (het perron naar Nijmegen).

Het perron is een stukje vergroot, zodat er een extra wachtruimte kan worden aangebracht. Naar verwachting zal dat in week 16 gebeuren.

Woning ventileren

Uw huis goed ventileren is belangrijk voor uw gezondheid. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. Eén op de 10 woningen heeft schimmel, in bijna de helft wordt gerookt en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten! De luchtverversing (ventilatie) kan dus beter. Vroeger werd de lucht in huis vanzelf ververst via naden en kieren. Maar in moderne kierdichte huizen gebeurt dat niet en zijn roosters of andere manieren nodig. Vieze lucht moet het huis uit en schone lucht moet naar binnen kunnen. Mensen die allergisch zijn of problemen hebben met hun neus, longen of luchtwegen, krijgen meer last als de lucht vervuild is. Vervuiling kun je niet helemaal voorkomen, maar ventilatie zorgt altijd voor minder vuile lucht in huis. Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor uw gezondheid.

Op de website van Milieu Centraal ontdekt u welke ventilatie u in huis heeft en krijgt u praktische tips over gebruik en onderhoud: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/woning-ventileren

Loket duurzaam wonen plus
U kunt op dit moment digitaal met vragen terecht bij het loket via info@duurzaamwonenplus.nl of via de telefoon (14 024). Later kunt u weer terecht op het fysieke loket op het gemeentehuis.

Ook interessant

Publicaties gemeente Gennep week 29

Publicaties gemeente Gennep week 29

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Gennep week 29 - 2020 Vanaf juli start BsGW de inning van belastingen voor ondernemers geleidelijk weer op. In maart maakte BsGW bekend dat ondernemers uitstel van betaling werd verleend op de verzonden belastingaanslagen,...

Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 28

Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 28

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 28 - 2020 De werkzaamheden voor het glasvezelnetwerk in gemeente Mook en Middelaar zijn begonnen. Naar verwachting is in het tweede kwartaal van 2021 de gemeente aangesloten op het nieuwe netwerk....

Publicaties gemeente Bergen week 28

Publicaties gemeente Bergen week 28

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Bergen week 28 - 2020 Digitale gemeentegids Wegwerkzaamheden plateau Siebengewaldseweg technische uitwerking 2019 in één oogopslag Afkoppelen loont Afsluiting Siebengewaldseweg Bescherming tegen corona bij restafval...

door | apr 17, 2020 | Gemeente Mook, Publicaties

Auteur: Clark Kent

Deel dit bericht
468 ad