Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 17

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 17 – 2020

Cultuurregio Noord-Limburg investeert in de kracht van cultuur

In het noorden van Limburg bloeit en broeit cultuur. Daarom investeert de Cultuurregio Noord-Limburg in de verbindende kracht van kunst en cultuur door een nieuwe subsidieregeling te lanceren. Plannen die bijdragen aan de doelstellingen van de Cultuurregio komen in aanmerking voor een bijdrage.

De gelanceerde subsidieregeling heeft drie doelen:
1. Het verbeteren van de zichtbaarheid van het rijke culturele aanbod in de regio.
2. Het versterken van het productieklimaat.
3. (Talent)ontwikkeling.

Cultuurregio Noord-Limburg
De Cultuurregio Noord-Limburg is een samenwerking tussen de gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Roermond, Venlo, Venray en Weert en wordt ondersteund door de Provincie Limburg. Ook de gemeenten Leudal, Maasgouw en Nederweert zijn van plan aan te sluiten. De betrokken gemeenten dragen financieel bij aan de samenwerking. Met de subsidieregeling krijgt het culturele veld, vanuit hun expertise, de kans om van onderop initiatieven te ontwikkelen die hieraan bijdragen.

Aanvullende informatie
Meer informatie en het aanvraagformulier zijn te vinden op de website van de gemeente Venray: www.venray.nl/subsidieregeling-cultuurregio-noord-limburg. Aanvullende info is te vinden op de website van de Cultuurregio Noord-Limburg: cn-l.nl. Voor vragen over de mogelijkheden kan contact worden opgenomen met de kwartiermaker van dit project: Wouter Daemen, te bereiken via wouter.daemen@venray.nl.

Dodenherdenking 4 mei

Dit jaar vindt de dodenherdenking in onze gemeente op een andere manier plaats dan we gewend zijn. Door de coronacrisis is het op dit moment niet verantwoord om samen te komen. Daarom zal burgemeester mr. drs. W. Gradisen, uiteraard met inachtneming van de regels, op een waardige wijze namens de gemeenschap van Mook en Middelaar stilstaan bij de slachtoffers. We zullen dit moment vastleggen middels foto’s en een film. Na afloop publiceren we deze beelden op de gemeentelijke website en onze social media. Net als bij de Nationale Herdenking in Amsterdam is dit zonder publiek.

Wat kunt u doen?
Als blijk van eerbied en respect voor allen die worden herdacht, verzoeken wij u op 4 mei de gehele dag tot zonsondergang de Nederlandse vlag halfstok te hangen. Natuurlijk alleen als u hiertoe in staat bent en over een vlag beschikt. Op de televisie wordt op 4 mei een aangepast programma van de Nationale herdenking uitgezonden.

Triest en pijnlijk
Het is triest en pijnlijk dat we niet met elkaar dierbaren en alle anderen die slachtoffer zijn geworden kunnen herdenken. Des te meer is het pijnlijk en emotioneel omdat 2020 een bijzonder jaar is. Dit jaar is het namelijk precies 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde is gekomen. 

Doorgaans is er voor de dodenherdenking in Mook en Middelaar grote belangstelling om met elkaar te herdenken. Dat is verklaarbaar, omdat er in onze gemeente tijdens de Tweede Wereldoorlog veel burgers en militairen slachtoffers zijn gevallen.

Tijdens de 4 mei herdenking herdenken we allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Lintjesregen 24 april

De uitreiking van de Koninklijke Onderscheidingen kan helaas niet plaatsvinden op de traditionele lintjesdag, die dit jaar plaats zou plaatsvinden op vrijdag 24 april a.s. Wel worden de namen van de gedecoreerden die middag in een speciale editie van de Staatscourant gepubliceerd.

Burgemeester Willem Gradisen belt die ochtend de gedecoreerden persoonlijk op om hen te feliciteren. Landelijk is deze keuze gemaakt voor en in alle Nederlandse gemeenten.

Later dit jaar komt er een moment waarop alle Koninklijke Onderscheidingen daadwerkelijk uitgereikt worden. Wanneer dit plaatsvindt is afhankelijk van het verloop van het coronavirus. Helaas is daarover nu nog niets te zeggen

Subsidieregeling voor afkoppelen regenpijp

Mook en Middelaar gaat voor Waterklaar
Waterschap Limburg en 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg zijn gestart met de Waterklaarcampagne: ‘Het regent pijpestelen; koppel je regenpijp af en ontvang subsidie’. De regeling is bedoeld als extra stimulans voor onze inwoners, bedrijven en woningbouwverenigingen om zo bij te dragen aan het voorkomen van wateroverlast en duurzaam waterbeheer te bevorderen. Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. Hevige regenval en droge periodes komen steeds vaker voor.

Mook en Middelaar Waterklaar
Inwoners die hun regenpijp afkoppelen, kunnen tot eind 2020 gebruik maken van de subsidieregeling. De voorwaarden zijn eenvoudig en de hoogte van de subsidie is de moeite waard. De regeling is in Mook en Middelaar al een tijdje actief en loopt goed. Informatie over afkoppelen en de subsidieregeling is te vinden op de gemeentelijke website en op www.waterklaar.nl.

Waterklaar
Waterklaar houdt in dat de regenpijp wordt afgekoppeld van het vuilwaterriool. Het regenwater wordt in eigen tuin opgevangen waar het in de grond zakt. Bij hevige regenbuien voorkomt dit dat de riolering het overtollige water niet meer aankan, straten blank komen te staan of nog erger, het water de woning binnenloopt. Bovendien hoeft dat schone regenwater dan niet samen met het afvalwater gezuiverd te worden en voorkomen wij samen verdroging. Het is immers zonde om het schaarse regenwater af te voeren als je tuin schreeuwt om regenwater.

Komt u in aanmerking?
Bekijk de voorwaarden of u in aanmerking komt voor subsidie. Als wij uw subsidieaanvraag hebben ontvangen maken wij een afspraak voor een huisbezoek. Onze adviseur bekijkt samen met u of de aanpassingen die u voorstelt voldoen aan de subsidieregeling. Eventueel adviseert hij u wat de mogelijkheden zijn. Als er overeenstemming is over de aanpak krijgt u het bedrag uitgekeerd en kunt u aan de slag. De werkzaamheden mag u zelf uitvoeren of door een specialist laten uitvoeren. Als de werkzaamheden klaar zijn volgt nog een controle door de gemeente.

Meer informatie en het aanvraagformulier zijn te vinden op www.mookenmiddelaar.nl.

Verschoven afval-inzameldagen

Normaliter bieden inwoners van Molenhoek (groene zone) het plastic, gft- en restafval in de even weken op maandag aan. In verband met Koningsdag is de inzameldag verschoven naar de woensdag.

Het afval wordt nu ingezameld op woensdag 29 april.
Ook voor de inwoners van Middelaar en Mook (gele zone) is er een verschoven afvaldag. In verband met Bevrijdingsdag is de inzameldag van dinsdag 5 mei verschoven naar woensdag 6 mei.

Beste inwoners van de gemeente Mook en Middelaar,

Graag willen we u vragen om met ons ervoor te zorgen dat we geen verstopping krijgen van het riool, zeker in de tijd van de coronacrisis. Ons toilet is bedoeld voor onze persoonlijke behoeftes en uit landelijke onderzoeken is gebleken dat er nu meer verkeerde spullen in het riool verdwijnen dan zou moeten. Het in de wc gooien van keukenpapier, vochtige doekjes en luierdoekjes gebeurt nu vaker dan ooit. Deze spullen zorgen ervoor dat ons riool verstopt kan raken. Onze rioolpompen raken verstopt door deze doekjes en pompen dan het afvalwater niet meer weg. Bij verstopping lopen we het risico dat alles in onze woningen omhoog komt.

Wij willen u daarom vragen om goed na te denken voordat u iets in de wc of gootsteen gooit. Gooi geen dingen weg waarbij u zich kunt bedenken dat er problemen van komen.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking!

Voorjaarsschoonmaak? Bewaar uw textiel nog even thuis

We zijn met z’n allen in een crisis beland. Voor Sympany geldt dat er nu letterlijk geen kledingstuk meer de deur uit gaat. Toch kiezen wij ervoor om de textielcontainers in ieder geval voor de maand april open te houden.

De druk op onze capaciteit is echter enorm. Veel inwoners grijpen het voorjaarsseizoen aan om de kledingkast eens goed op te ruimen.

Door de coronacrisis lijkt daar bovendien extra tijd voor vrij te zijn gekomen. Met elk kledingstuk dat bij ons in de containers terechtkomt zijn wij normaliter blij, maar eerlijk gezegd; nu even wat minder.

Al het ingezamelde textiel moeten wij opslaan omdat er wereldwijd geen afzet is. Langdurige opslag van textiel zal de kwaliteit er helaas niet beter op maken en het textiel wordt mogelijk zelfs onbruikbaar. Dat zou enorm zonde zijn!

Daarom willen wij een beroep doen op de inwoners:

  • Bewaar uw kleding voorlopig thuis
  • Leg geen zakken naast een overvolle container
  • Gooi geen textiel bij het huishoudafval

Wij geloven dat we deze periode doorkomen door continu naar de beste en meest duurzame oplossingen te zoeken samen met inwoners en gemeenten. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn waarbij wij het textiel weer goed kunnen verwerken, zullen wij dit meteen melden. Dank voor het begrip!

Ook interessant

Publicaties gemeente Gennep week 23

Publicaties gemeente Gennep week 23

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Gennep week 23 - 2020 Als ouder of verzorger kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding van het vervoer van uw kind naar de basisschool of het speciaal onderwijs. Dit gaat om het schooljaar 2020-2021. Wanneer komt u in...

Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 22

Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 22

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 22 - 2020 Zoals ieder jaar vindt ook in 2021 de traditionele lintjesregen plaats ter gelegenheid van Koningsdag. Kent u iemand die zich al langere tijd belangeloos inzet voor de gemeenschap? Dan kunt u...

Publicaties gemeente Bergen week 22

Publicaties gemeente Bergen week 22

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Bergen week 22 - 2020 Energie Update Informatie over de eikenprocessierups Latex handschoenen en mondkapjes in grijze afvalcontainer Schaapskudde vanaf Pinksteren bij Eendenmeer Taxus taxi Verkeersplateau Well Verplichte...

door | apr 24, 2020 | Gemeente Mook, Publicaties

Auteur: Clark Kent

Deel dit bericht
468 ad