Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 20

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 20 – 2020

Dodenherdenking 2020

De traditionele dodenherdenking op 4 mei jl. heeft voor het eerst in de geschiedenis plaatsgevonden zonder publiek. Burgemeester Willem Gradisen heeft op een waardige wijze namens de gemeenschap van Mook en Middelaar stilgestaan bij de slachtoffers. Dit vond plaats op de Militaire Begraafplaats in Mook, waar we vorige jaren gezamenlijk herdachten. Door de coronacrisis was het deze keer niet verantwoord om samen te komen.

Een bijzonder jaar
Tijdens de 4 mei herdenking herdenken we allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden en waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede
Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Het is triest en pijnlijk dat we niet met elkaar dierbaren en alle anderen die slachtoffer zijn geworden gezamenlijk hebben kunnen herdenken. Des te meer is dit pijnlijk omdat het in 2020 precies 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde is gekomen.

Sobere herdenking
De sobere herdenking startte met de melodie van The Last Post, gespeeld op de trompet. Dit signaal wordt internationaal gebruikt bij herdenkingen. De trompet werd bespeeld door Piet Beuming van Muziekvereniging Middelaar (voorheen Fanfare St. Caecilia). Deze vereniging zou dit jaar de muziek verzorgen bij de afgelaste reguliere herdenking.

Na The Last Post werden om 20:00 uur twee minuten stilte in acht genomen om alle slachtoffers te herdenken. Vervolgens heeft, na een kort trompetsignaal, burgemeester Gradisen voor alle slachtoffers een krans gelegd namens de gemeenschap van Mook en Middelaar.

Toespraak en gedicht
Burgemeester Gradisen hield tot slot een korte toespraak en eindigde met het gedicht “Vrijheid” van de jeugdige Teun Schoemaker, die als tiener treffend de angst en onzekerheid in de oorlog en het belang van herdenken verwoordt:

Ik kan nooit goed begrijpen 
Hoeveel verdriet er was
Ik kan nooit genoeg meeleven
Voor al het leed wat er toen was
Donkere tijden en tijden van angst
Dictatuur is een roofdier
En het volk de vangst
Mensen leven in onzekerheid
Ze waren hier niet op voorbereid
Na al de verschrikking
Zijn er jaren voorbij
Maar we herdenken nog steeds
Hoe dankbaar we zijn.

Terugkijken
We vinden het belangrijk dat u de herdenking alsnog mee kunt beleven. Daarom is er van deze bijzondere herdenking een filmopname gemaakt. Deze opname is hieronder op YouTube te zien.

Volgend jaar hopen we bij de herdenking weer samen te kunnen komen.

Inhijsen hoofdoverspanning fietsbrug over de Maas

Op zaterdag 16 mei a.s. wordt de hoofdoverspanning van de fietsbrug Cuijk – Mook op haar plaats gevaren en gehesen. Deze hoofdoverspanning verbindt de aanbruggen die dit voorjaar aan beide zijden van de Maas over de uiterwaarden zijn gebouwd en maakt daarmee de fietsbrug compleet.

Het was de bedoeling een veilige zichtplek voor geïnteresseerde kijkers te realiseren, zodat deze konden genieten van dit technisch hoogstandje. Vanwege de van kracht zijnde corona-maatregelen is dit nu helaas niet toegestaan. De installatie van de hoofdoverspanning zal als alternatief live te volgen zijn via de website van de gemeente Cuijk; www.cuijk.nl/fietsbrug-cuijk-mook. Zie daar onder het kopje Transport en inhijsen hoofdoverspanning.

Fietsroute en hoofdoverspanning
Tussen Cuijk en Nijmegen wordt een snelle fietsroute aangelegd, het MaasWaalpad. Deze route is nagenoeg gereed. De fietsbrug Cuijk – Mook, over de Maas, vormt een essentieel onderdeel van deze fietsroute. De realisatie van deze brug is een samenwerkingsproject van de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en de gemeenten Cuijk en Mook en Middelaar. De brug krijgt zowel een fiets- als een voetpad. De bouwcombinatie ZÜBLIN-HSM is verantwoordelijk voor de bouw van de brug, waarbij de stalen hoofdoverspanning is gebouwd door het Schiedamse bedrijf HSM. De 147 meter lange en 6 meter brede hoofdoverspanning, gewicht 460 ton, vaart in haar geheel op pontons van Schiedam naar Cuijk. Daar wordt zij op 16 mei op haar plaats gelegd. Zie voor afbeeldingen van de brug, de hoofdoverspanning, de vaarroute en de situatietekeningen m.b.t. het inhijsen de website www.cuijk.nl/fietsbrug-cuijk-mook.

Livestream
In verband met de coronacrisis wordt kijkerspubliek aan zowel de Cuijkse als Mookse zijde geweerd. Tegen kijkers die zich hier niet aan houden wordt handhavend opgetreden. Omdat het op haar plaats brengen van de hoofdoverspanning een interessant schouwspel kan zijn, wordt een livestream verzorgd die op zaterdag 16 mei via www.cuijk.nl/fietsbrug-cuijk-mook te zien is. Wijk TV De Valuwe (Cuijk) en GL8 (Mook) maken een reportage en zenden deze uit via de eigen lokale omroep. Ter gelegenheid van het ‘sluiten’ van de brug zullen burgemeester en wethouders van de gemeente Cuijk en de gemeente Mook, samen met bouwers en direct betrokkenen een digitale toast uitbrengen.

Snelle fietsroute MaasWaalpad
In de provincies Gelderland en Brabant bestaat al een netwerk van dit soort snelle fietsroutes, zoals het RijnWaalpad, De Liemers en de F59 tussen Oss en Den Bosch. Via deze nieuwe route kunnen inwoners van Cuijk, Mook en Middelaar en Heumen veilig, comfortabel en snel op de fiets naar werk en school in Nijmegen e.o. De rechtstreekse fietsbrug over de Maas levert fietsers van en naar Cuijk 2,5 km winst op in vergelijking met de route via de A73. Veel forensen en scholieren zullen gebruik maken van de brug. De nieuwe brug heeft ook een recreatieve functie, want er is een fiets- en wandelverbinding gelegd tussen de aantrekkelijke regio’s Land van Cuijk en het Rijk van Nijmegen. Het motto van de samenwerkende partijen luidt dan ook: “We maken een mooie en veilige, snelle fietsroute van Cuijk naar Nijmegen. Met een nieuwe fietsbrug over de Maas wordt de afstand 2,5 kilometer korter. De snelle fietsroute zorgt voor een betere bereikbaarheid van de regio in een gezondere omgeving”.

Hemelvaart en Pinksteren

Hemelvaart:
Op donderdag 21 en vrijdag 22 mei is het gemeentehuis gesloten vanwege Hemelvaart. Aangifte van overlijden kunt u tijdens deze dagen via e-mailadres kcc@mookenmiddelaar.nl doen.
Pinksteren:
Op maandag 1 juni is het gemeentehuis gesloten vanwege Pinksteren.

Week van de Jonge Mantelzorger!

Omdat we een bijzonder jaar beleven in Nederland en de rest van de wereld, organiseren we de Week van de Jonge Mantelzorger in de maand oktober nóg een keer. In de maand juni kunnen er geen activiteiten en bijeenkomsten voor jonge mantelzorgers plaatsvinden. Wel zullen wij in de eerste week van juni op sociale media zoveel mogelijk aandacht vragen voor jonge mantelzorgers in onze gemeente. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger van 5 t/m 11 oktober willen wij jullie dan alsnog een waardering aanbieden en een Get Together organiseren! Onze Get Together vieren wij samen met de jonge mantelzorgers van Mantelzorg Nijmegen, Mantelzorg Heumen en het steunpunt Mantelzorg Beuningen.

Op de hoogte blijven
In september maken we op Facebook en in de lokale media bekend wat we gaan uitdelen en wat we gaan organiseren. Zorg dat je Malderburch op Facebook volgt. Wil je meer informatie of heb jij vragen over jouw situatie, mail dan naar: mantelzorgmookenmiddelaar@malderburch.nl of bel/WhatsApp naar: 06-20033196 (Kim Falk) of 06-19685958 (Anita de Roos).

Samen gaan we er hopelijk, mits het coronavirus en de overheid dat toelaten, in oktober een leuke week van maken!

Ook interessant

Publicaties gemeente Gennep week 23

Publicaties gemeente Gennep week 23

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Gennep week 23 - 2020 Als ouder of verzorger kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding van het vervoer van uw kind naar de basisschool of het speciaal onderwijs. Dit gaat om het schooljaar 2020-2021. Wanneer komt u in...

Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 22

Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 22

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 22 - 2020 Zoals ieder jaar vindt ook in 2021 de traditionele lintjesregen plaats ter gelegenheid van Koningsdag. Kent u iemand die zich al langere tijd belangeloos inzet voor de gemeenschap? Dan kunt u...

Publicaties gemeente Bergen week 22

Publicaties gemeente Bergen week 22

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Bergen week 22 - 2020 Energie Update Informatie over de eikenprocessierups Latex handschoenen en mondkapjes in grijze afvalcontainer Schaapskudde vanaf Pinksteren bij Eendenmeer Taxus taxi Verkeersplateau Well Verplichte...

door | mei 15, 2020 | Gemeente Mook, Publicaties

Auteur: Clark Kent

Deel dit bericht
468 ad