Start grensoverschrijdend digitaal tuinbouwproject

Deze maand – januari 2020 – gaat het Nederlands-Duitse INTERREG project “Gärtners Grüner Daumen” (de groene vingers van de teler) van start. Het doel van dit project is het realiseren van een slim digitaal systeem waarmee tuinbouwbedrijven hun productieproces kunnen verbeteren. De aangesloten partners zijn allemaal actief in het Nederlands-Duitse grensgebied.

Tuinbouwbedrijf Futura Flowers uit het Duitse Straelen en Kwekerij Grenspaal uit Wellerlooi nemen deel aan Gärtners Grüner Daumen. In deze bedrijven wordt het ontwikkelde systeem getest. Teeltadviseur Norbert Gröger legt uit: “We ontwikkelen een systeem, waarbij de teler de gemeten data op zijn mobiele telefoon kan zien. Door gebruik te maken van spraakinvoer is het eenvoudig te gebruiken tijdens het werk. De winst voor de teler zit hem daarin dat hij alle informatie van zijn bedrijf op ieder moment binnen bereik heeft, ook als hij ergens op een terrasje zit.”

“Het systeem voorziet ook in de behoefte van telers om gemakkelijker de vereiste gegevens bij te houden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het bijhouden van data over plantbescherming, gebruik van kunstmest en waterverbruik. De teler leert het systeem welke beslissingen hij neemt in zijn productieproces. In de tweede fase gaat het artificial intelligence systeem activiteiten voorstellen op basis van de eerdere beslissingen. Zo digitaliseren we het fingerspitzengefühl van de teler en borgen we zijn specifieke kennis,” zegt Rolf Becker, professor aan de Hochschule Rhein-Waal.

“De ingevoerde informatie blijft altijd van de teler”, vertelt John van Helden van Yookr B.V., lead-partner van het project. “Die blijft dus altijd eigenaar van zijn eigen, specifieke teeltrecept en kan zelf de keuze maken om dit wel of niet te delen. Uiteindelijk streven we hiermee naar meer regie, vrijheid en toekomst voor telers.”

De projectduur van Gärtners Grüner Daumen is twee jaar. Het project wordt met het INTERREG V A programma Deutschland-Nederland meegefinancierd door de Europese Unie, de ministeries van Economische Zaken van Nederland en Nordrhein-Westfalen en de provincies Limburg en Noord-Brabant. Het project wordt begeleid door het programmamanagement bij de euregio rijn-maas-noord.

Ook interessant

Dynamic Borders op GreenLive Messe

Dynamic Borders op GreenLive Messe

Van 2 tot 4 december stond het grensoverschrijdende INTERREG-project Dynamic Borders op de GreenLive Messe in Wunderland Kalkar. In de stand werden regionale producten en agrarisch-toeristische routes gepresenteerd. Foto: Sanne Thijssen („Hoeve Carpe Diem“...

Dynamic Borders op GreenLive Messe

Dynamic Borders op GreenLive Messe

Van 2 tot en met 4 december 2019 vindt de jaarlijkse landbouwbeurs GreenLive Messe plaats in Kalkar. Drie dagen lang presenteren agrariërs uit de regio de nieuwste technieken, wisselen ze ervaringen en kennis uit. De GreenLive Messe vindt plaats bij...

Concert zonder grenzen druk bezocht

Concert zonder grenzen druk bezocht

Zondagmiddag was bij de Klaproos in Siebengewald het grensoverschrijdende 'Concert zonder Grenzen' Muzikanten, zangers en zangeressen uit Duitsland en Nederland verzorgden een gevarieerd muzikaal programma. Onder de honderden toeschouwers waren ook...

door | jan 15, 2020 | Euregio, Ondernemersnieuws

Auteur: Clark Kent

Deel dit bericht