Waterwoonwijk bang voor havenplannen Heijen

In Heijen, gemeente Gennep, liggen al vele decennia 18 woonarken in de Rijksvluchthaven ook wel Paesplas genoemd. Ongeveer twee jaar geleden werden zij verrast door het feit dat een tweetal Industriebedrijven het plan opgevat hadden om voor hun bestaande activiteiten de haven te willen uitbreiden. Plannen met als gevolg dat de veiligheid van de woonarken in het geding komt. In het afgelopen jaar werden deze plannen meermaals bijgesteld, ineens hadden zij geen verdere ruimte nodig voor hun eigen activiteiten; er is besloten om door middel van deze uitbreiding de haven te gaan exploiteren, vooral voor andere bedrijven. De gevolgen voor de gezinnen in de woonarken zijn daardoor nog ingrijpender.

De woonarken liggen aan een prachtige plas, het uitzicht is overweldigend. Er ligt wel meer dan 600 meter water voor de arken voordat de Maas begint. Harde wind levert vaak nu al hoge golven op. Gelukkig ligt er een brede oever tussen de Maas en de Paesplas(ook een plek voor vissers). Dit gebied fungeert als windbreker” doordat er bomen en struiken staan. Die hele oever wordt bijna helemaal weggehaald, omdat er een nieuwe brede vaargeul met draaikom gegraven wordt. Het gevolg daarvan is dat de wind en de windstoten vrij spel krijgen, er zullen nog hogere golven ontstaan. De veiligheid van onze huizen, onze  woonarken, komt hiermee onder grote druk te staan.

Nieuwe bedrijven, zware milieucategorie

De plannen van de industriële bedrijven werden telkens bijgesteld, zo wordt er nu gesproken over bedrijven zoals een cementfabriek, puinbreker, containeroverslag etc. Allemaal bedrijven die impact hebben op de leefbaarheid van de gezinnen in de Waterwoonwijk. Niet voor niks wordt de haven in Heijen de grootste en de meest zwaarbelaste haven in Limburg, groter dan bijvoorbeeld Venlo. De 24-uurs economie komt er! De milieubelasting wordt zwaar dat geeft de categorie 5.2 al aan. De op 2 na zwaarste milieucategorie. Ons leefmilieu wordt aangetast, toenemende luchtvervuiling, lawaai, uitstoot van stikstof etc Dit gaat zelfs alle inwoners van Heijen raken.

Vervuiling en lawaai door een grindstort in de Paesplas
De bedrijven plannen een grindstort in de Rijksvluchthaven, een onderwater gebied van 3 ha. Het gevolg daarvan is er komen grote schepen om grind te storten en daarna nog veel grotere en zware machines om het grind er weer uit te halen. Het gevolg is vervuiling van het water en heel veel lawaai. Het grind moet gewassen en gesorteerd worden, nog meer lawaai en dat vele weken achter elkaar. De bodem van de Paesplas is al vervuild. Nog meer vervuiling, dat willen we niet!

Meer vrachtschepen, vuilere lucht
Doordat in Heijen de grootste haven van Limburg komt zullen er steeds meer vrachtschepen komen. Grote vrachtschepen die zoals we weten onder de meest vervuilende categorie vervoersmiddelen vallen. Het leefmilieu wordt ook daardoor zwaarder belast, wat deze vrachtschepen uitstoten komt allemaal in de lucht die wij, de bewoners van de Waterwoonwijk, inademen.

De industrie rukt op, geluidshinder
De geplande activiteiten leveren gegarandeerd meer geluidshinder op. De op twee na hoogste milieucategorie geeft al aan dat dit gaat gebeuren. De industrie maakt ondragelijk lawaai, de vrachtschepen maken ook nog een keer lawaai. Wij gaan dit merken dit mag ons niet worden aangedaan!

Meer grond onder de woonarken
Doordat de vrachtschepen voortgedreven worden door grote schroeven en doordat er een nieuwe geul gegraven gaat worden, waardoor de stroming verandert, zal er steeds meer grond richting de woonarken verplaatst worden. Het gevolg hiervan is dat het waterniveau onder de woonarken steeds lager wordt en bij laag water komen de arken dan “op de grond” te liggen. Daar kan een ark niet tegen deze is gebouwd om te drijven.

De politiek en de gemeente
De gemeente laat het initiatief aan de industriebedrijven, de politiek (coalitie) voelt zich gebonden aan een vijfregelig coalitieakkoord over de haven. De 18 gezinnen van de Waterwoonwijk in Heijen roepen de politiek en de gemeente op om duurzame oplossingen te bedenken voor onze gezinnen en ons niet op te zadelen met een zware aantasting van ons leefmilieu, onze gezondheid, ons woongenot. Gemeente en politiek, wees trots op de Waterwoonwijk doe ons dit niet aan en zorg dat wij veilig kunnen blijven wonen in een gezond leefklimaat!

Tekst: houheijengezond.nl

Ook interessant

Afsluiting A77 tussen Heijen en Boxmeer

Afsluiting A77 tussen Heijen en Boxmeer

Vrijdag 20 maart vanaf 21.00 uur tot en met maandag 23 maart 05.00 uur gaat de A77 in beide richtingen volledig dicht ter hoogte van de brug over de Maas bij Boxmeer. Tussen de afrit Heijen en de afrit Boxmeer is dan geen autoverkeer toegestaan. Hiervoor is een...

DEV Arcen wint, nederlaag Stormvogels, Heijen speelt gelijk

DEV Arcen wint, nederlaag Stormvogels, Heijen speelt gelijk

DEV-Arcen - AmericaOp sportpark De Hondskamp in Arcen was het alleen de eerste helft spannend want America kon redelijk bijbenen. Nadat de gasten door Roy Theeuwen op voorsprong waren gekomen maakte Sjoerd Brands op slag van rust de gelijkmaker. Na de pauze werd het...

Nederlagen voor Heijen, Milsbeek en Resia

Nederlagen voor Heijen, Milsbeek en Resia

Vanwege de weersomstandigheden werden afgelopen weekend de meeste voetbalwedstrijden afgelast. De enkele wedstrijden die wel doorgingen waren voor de clubs uit de Maasduinen geen succes. In de vierde klasse G moest VV Heijen naar Wanssum op bezoek bij koploper SV...

Auteur: Chris Smits

Deel dit bericht