Wie is … René Brienen (VIDEO)

WELL – “Dit is het mooiste plekje aan de Maas. Dat gevoel, hè, dat willen we onze gasten die van heinde en verre komen, ook meegeven.”

René Brienen vertelt graag over zijn passie. “Maar”, zegt hij erbij, “koken op topniveau mag geen doel op zich zijn. Het draait om het verwennen van mijn gasten in de streek, waar ik helemaal thuis ben.” De patron-cuisinier heeft gedurende zijn loopbaan veel zien veranderen. De ‘vaste gast’ die geregeld over de vloer kwam, heeft plaats gemaakt voor mensen die op ‘deals’ afkomen om in een sterrenzaak te dineren tegen een acceptabel bedrag. “En eerlijk, dat publiek is ons even lief.”

Gepassioneerd vertelt Brienen over zijn voortdurende zoektocht naar nieuwe gerechten, zoals zijn variant op het aloude recept ‘ham in de hooikist’. De sfeer in zijn restaurant omschrijft hij als ‘een gezellige herberg zonder knipmessen aan tafel, waar het gebabbel van de mensen, het gekletter van de glazen en het gerammel van bestek klinken als mooie muziek.”

Meesterkok René Brienen werd 56 jaar geleden geboren in Sint Anthonis. Als kind al werd hij gegrepen door het werk in de keuken. Hij ging aan de slag als keukenhulpje in het ziekenhuis van Boxmeer. De eerste, echte stappen op weg naar een carrière als topkok zette hij bij de gerenommeerde sterrenzaak Château Neercanne in Maastricht.

Samen met zijn vrouw Marja begon hij in 1990 restaurant, Onder de Boompjes, eerst in Overloon, later in Roermond. Hij werd bekroond met een Michelin-ster. In 1993 behaalde hij de titel meesterkok.

Sinds vijftien jaar runnen René en Marja restaurant Brienen aan de Maas in Well. Ook daar koesteren ze een Michelin-ster. Brienen is lid van het prestigieuze gezelschap Patrons Cuisiniers. Als ‘ambassadeur’ van het Noord-Limburgse streekproduct bij uitstek, de asperge, verzorgt hij in het voorjaar diners op tal van plaatsen in binnen- en buitenland.

Ook interessant

Wie is … Pastoor Jo Janssen

Wie is … Pastoor Jo Janssen

Wie is toch die man met die forse inmiddels grijze wenkbrauwen en die woeste blik in zijn ogen. Wiens stem tijdens kerkelijke gezangen boven iedereen uit stijgt en met zijn opmerkingen soms op de tenen van anderen gaat staan. We hebben het over de 77-jarige pastoor...

Wie is … Wim van der Coelen

Wie is … Wim van der Coelen

Wie is ... Wim Vd CoelenVolgend weekend staat Win van der Coelen twee avonden op de Buun in De Buun met zijn eigen onemanshow 'Ik ziej Wim'Bekijk hier het uitgebreide interview. Ook interessant [adrotate...

Only Football – Ontdekkingsreis Lieke Martens

Only Football – Ontdekkingsreis Lieke Martens

Deze keer is Lieke Martens aan de beurt, misschien wel de beste voetbalster van de wereld! Ze is op dit moment natuurlijk een wereldster, maar hoe zag haar jeugd eruit? Touzani en Rarko brengen een bezoekje aan haar basisschool, haar oude club en spreken haar...

Auteur: Chris Smits

Deel dit bericht