Wie zijn … die ooggetuigen

Bij elkaar opgeteld zitten er 337 levensjaren aan één tafel. Vier ooggetuigen van verschillende vliegtuigcrashes en ieder met een eigen verhaal. Voordat op woensdag 4 maart het herdenkingsmonument ‘Wing of Freedom’ aan de Ontginningsweg in Bergen wordt onthuld luisteren wij naar de verhalen die tot op de dag van vandaag nog tot ieders verbeelding spreken en bij de ooggetuigen daarenboven op het netvlies gebrand staan.

Mathijs Wilbers geboren 1-8-1934 in het buurtschap Op de Belt in de gemeente Bergen. Hij kan zich nog goed herinneren hoe in september 1944 een vliegtuig rakelings langs hun huis schoot en vervolgens helemaal uitbrandde. De bemanning wist zichzelf op tijd in veiligheid te brengen door middel van hun parachute. Als 10-jarig jongetje vond hij het vooral heel spannend en zag hij geen direct gevaar.

Kathe Koppes – Erretkamps geboren 8-5-1932 in Wemb. Als 14-jarig meisje was ze ooggetuige van niet zomaar een crash. Zelfs op haar 87ste kan ze nog elke detail herinneren. Het vliegtuig kwam al brandend recht op hun boerderij af maar op het laatste moment kon de piloot het toestel toch nog afwenden. Bij de crash kwamen alle Duitse bemanningsleden om het leven.

Thea Onckels – Peeters geboren 16-7-1938 in Well was ooggetuige van een opmerkelijke crash. Op 1 januari 1945 breekt een Duits toestel in tweeën, waarbij de cockpit in Wellerlooi beland en het achterstuk met een vleugel in Well. De vier bemanningsleden waren op slag dood. Drie van hen zijn meteen in Weeze begraven maar het vierde slachtoffer werd pas na de oorlog gevonden en daarom in IJsselstein begraven. Deze oer-Knikkerdorpse kan de gebeurtenis die ze als 6-jarig meisje heeft ervaren nog altijd helder voor de geest halen.

Piet Kaanen geboren 20-1-1936 in Vierlingsbeek. Het verhaal van Piet verdeeld zich over beide oevers van de Maas. Vanuit hun woning in de watermolen van Vierlingsbeek ziet de 8-jarige Piet op carnavalsdinsdag 22 februari 1944 een Amerikaanse B17 brandend cirkelen boven Bergen en Vierlingsbeek. Op deze heldere dag zag hij hoe een deel van de bemanning boven Brabant het vliegtuig verliet. De overige bemanningsleden zijn aan de Limburgse kant uit het toestel gesprongen vlak voordat het in Afferden neerstortte.

Ook interessant

Wie is … Leo de Kok (PODCAST)

Wie is … Leo de Kok (PODCAST)

Leo de Kok (71) is aan het einde van de carnavalsmis in de St. Petruskerk uitgeroepen tot Erdmenneke van het jaar. Hij ontving deze prestigieuze onderscheiding voor zijn vele verdiensten voor de Bergense gemeenschap. Zo was hij in de tachtiger jaren van de vorige eeuw...

Wie is … Bert Timmermans

Wie is … Bert Timmermans

De nieuwe gemeentesecretaris van Bergen, Bert Timmermans beleeft deze week zijn eerste werkweek op het gemeentehuis. Hij volgt tijdelijk secretaris Will Scheepens op. Als gemeentesecretaris staat Timmermans aan het hoofd van de ambtelijke organisatie. Daarnaast is hij...

Wie is … Pastoor Jo Janssen

Wie is … Pastoor Jo Janssen

Wie is toch die man met die forse inmiddels grijze wenkbrauwen en die woeste blik in zijn ogen. Wiens stem tijdens kerkelijke gezangen boven iedereen uit stijgt en met zijn opmerkingen soms op de tenen van anderen gaat staan. We hebben het over de 77-jarige pastoor...

Auteur: Clark Kent

Deel dit bericht