Afbeelding
Foto: Irina Felix

Vrouwen voor vrouwen in Bergen

Algemeen Ingezonden Kunst & cultuur Maatschappelijke discussie

Nieuw Bergen | In Nederland wonen circa 200 verschillende nationaliteiten. Er zijn ook vertegenwoordigers van verschillende culturen die in onze gemeente Bergen wonen. Iedere woensdag komen in de bibliotheek vrouwen bij elkaar samen van verschillende nationaliteiten uit verschillende dorpen. (Door Irina Felix)

Deze vrouwen doen dit om de Nederlandse taal oefenen en voor de gezelligheid. Het idee van de club “Vrouwen voor vrouwen” ontstond 10 jaar geleden op een bijeenkomsten van het Taal café. Veel vrouwen konden niet ‘s avonds komen omdat ze de zorg hebben voor hun kinderen. Zo ontstond een idee om deze bijeenkomsten in de ochtend te organiseren. Dankzij twee vrijwilligers Aicha Zahidi en Marjan Tuitel van de Baas NT2 is het al 10 jaar een succes!

Deze week, tijdens de viering van het Suikerfeest, hebben de vrouwen afscheid moeten nemen van deze twee dierbare vrijwilligers.  Ik was ook uitgenodigd voor deze feestelijke gebeurtenis. De Moslimcultuur staat naast vers en gezond eten ook voor hun gastvrijheid bekend! En het was fijn om kennis met de gerechten te maken, maar ook met vrouwen zelf. 


De meeste vrouwen zijn bezig met vrijwilligerswerk in de zorg. Er zitten ook alleenstaande moeders er tussen. Vrouwen die circa 10 jaar aan het vluchten zijn geweest. Naast lekker eten, heb ik veel ontroerende verhalen mee gekregen.

De Oosterse keuken staat bekend om veel gezonde gevarieerde groenten gerechten en zoete toetjes. Graag willen de deelnemende vrouwen alle bewoners van Bergen uitnodigen om kennis maken met gerechten uit Syrië, Eritrea, Libië, Sri-Lanka, Pakistan, Turkije, Oekraïne en Marokko. Dit is mogelijk tijdens het Festival  Playa op ’t Plein op zaterdag 1 juni 2024 op het Mosaïqueplein in Nieuw Bergen.

Naast de gerechten hebben de bezoekers ook gelegenheid een kennis met de culturen  zelf maken. In de vorm van kleding, decor, dans en muziek. Kortom, volg het festival op sociale media.

Afbeelding

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT