Een bord langs de weg herinnert aan de veldslag
Een bord langs de weg herinnert aan de veldslag Foto: Gemeente Mook-Middelaar

Mook herdenkt 450 jaar Slag op de Mookerheide

Openbare publicatie

Mook | In 2024 is het 450 jaar geleden dat de Slag op de Mookerheide heeft plaatsgevonden. De gemeente Mook en Middelaar en Stichting Huys te Moock willen hier aandacht aan schenken door deze belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis in passende stijl te herdenken. Hiervoor worden op 13 en14 april verschillende activiteiten georganiseerd, die in het teken staan van begroeten en ontmoeten.

In stijl herdenken
Op zaterdagochtend 13 april is de protestantse kerk in Heumen geopend voor publiek. Daar is muziek en treedt het gilde op. In de middag organiseert Stichting Huys te Moock een dorpsfeest rond de kerk in Mook. Op zondag vindt de officiële herdenking van de gemeente plaats. En op zondagmiddag kunt u een nieuwe fietsroute fietsen: ‘In het spoor van de Spanjaarden’. Als blijvende herinnering zal op de rotonde in Mook nog een kunstwerk worden gerealiseerd: twee gebroeders te paard, een verwijzing naar de veldheren Lodewijk en Hendrik van Nassau (de broers van Willem van Oranje) die zijn omgekomen bij de Slag op de Mookerheide.

Met trots
Burgemeester Willem Gradisen: “Als gemeente herdenken we deze bijzondere veldslag met trots. Hier in Mook werd 450 jaar geleden een strijd gevoerd, die mede aan de basis heeft gestaan van onze Nederlandse staat; van het eerste burgerschap met waarden als vrijheid en verdraagzaamheid. In die tijd waren elders die waarden niet te vinden. Vandaar dat de Spaanse en Portugese joden en de Franse Hugenoten hier een veilig onderdak konden krijgen. Dankzij de weerstand die de gebroeders Van Nassau hier met hun huurleger tegen de Spanjaarden boden, kreeg het westen van ons land wat tijd om op adem te komen tijdens het Beleg van Leiden. Mede omdat de Spanjaarden hierheen trokken, werd Leiden uiteindelijk met succes ontzet. Beide broers van Willem van Oranje, de vader des vaderlands, sneuvelden hier. Onze Mookerheide werd bekend in heel het land. En veel mensen kennen ook het volksverhaal van Kiste Trui, die bezeten was van de gedachte dat ze de verdwenen krijgskas van Lodewijk en Hendrik zou vinden. Op het Raadhuisplein staat al jaren een bronzen standbeeld van haar. Een paar meter verderop krijgen binnenkort de gebroeders Van Nassau voor het eerst na 450 jaar hun plek in Mook. We schrijven daarmee als gemeente Mook en Middelaar geschiedenis.”

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT