Afbeelding
Foto: Andrei Sergeev

Het Ontdekken van een Nieuwe Wereld

Algemeen Hobby & vrijetijd Ingezonden Kunst & cultuur

Het gebeurde zo dat het lot me naar Nederland bracht. Vorig jaar verhuisde ik naar het stadje Well in de gemeente Bergen, vlak bij de grens met Duitsland. Je zou kunnen zeggen dat ik hier opnieuw geboren moest worden. Nieuwe mensen. Nieuwe taal. Alles is nieuw. Ik leer letterlijk opnieuw lopen. (Door: Andrei Sergeev)

Deze plekken bleken een echte ontdekking te zijn. Terwijl ik langs de onberispelijk schone straten loop, blijf ik me verbazen over de huizen, samengesteld alsof ze uit verschillende soorten kinderbouwsets gemengd zijn. En achter elk van deze structuren schuilt een geschiedenis, en ik geniet ervan er dichtbij te zijn.

Op Reis naar Andere Werelden

Ik begin met het leren van Nederlands, probeer ik de borden met straatnamen te vertalen. Soms is het gemakkelijk. Bijvoorbeeld, Grotestraat (de grootste straat in de nederzetting), Kasteellaan (de straat waar een oud kasteel staat), Pastoorstraat (de straat waar het huis van de pastoor zich bevindt). Bijna allemaal passen ze in de bekende logica van dingen. Maar waarom, als mijn huis zich bevindt aan de Kloosterhof, is er dan geen klooster in de buurt? En wat betekent Elders (een eigennaam) in de naam Eldershof?


Foto: Andrei Sergeev

Het bleek dat bijna alle antwoorden te vinden zijn op de website van het lokale archief https://www.archiefwell.nl/. En dit is een echte schat voor mensen die meer willen weten over de geschiedenis van de omgeving. Op een ochtend, terwijl ik al deze documenten, oude kranten en foto’s begon te lezen, kon ik een boeiende hele dag voor het computerscherm doorbrengen. Voor compleet geluk ontbreekt alleen deze Apple-gadget, een augmented reality-bril. Maar mijn verbeelding redt het zelfs zonder.

Al deze mensen hebben hier gewoond. Dit is allemaal letterlijk naast de deur gebeurd. Oude stammen jaagden en onderhielden een enkel haardvuur voor allen, angstvallig turend in de duisternis van de nacht. Legionairs liepen snel, processies van veroveraars uit andere tijdperken passeerden. Maar waar zijn ze nu, en waar is Well? Het is hier nog steeds, aan een handige bocht van de machtige rivier de Maas.

Maar wat is er gebeurd met het klooster dat alleen in de naam van mijn straat is overgebleven? Het was echt ooit nauw verbonden met de familie Elders-Hoeken.

Hun verhaal en de laatste wil van het hoofd van de familie verdienen een aparte vertelling. Ze waren eigenaren van een groot landgoed. En eens gaven ze al hun bezittingen, samen met het bos, het land en de herenboerderij, als een geschenk aan de katholieke parochie. Die, zoals werd aangenomen, het grondgebied goed zou kunnen beheren.


Foto: Andrei Sergeev

Echter gaven ze het niet zomaar weg, maar onder een belangrijke voorwaarde: akkoord gaan met het oprichten van een kleuterschool en een pension waar voor zieken, gehandicapten en ouderen gezorgd zou worden. En dit was in een tijd waarin alle medische diensten in het gebied primitief waren, en ziekenhuiszorg nooit werd beoefend. Dokters moesten kleine operaties uitvoeren op de keukentafel bij kaarslicht.

Maar binnen een jaar veranderde alles snel ten goede. Later verscheen hier een school, en toen een groot verpleeghuis. Nu is er weinig dat herinnert aan het klooster, maar de wil van Jakob Elders-Hoeken blijft nog steeds van kracht, en de huidige eigenaren van het land zijn verplicht om aan de voorwaarden ervan te voldoen. Als je details wilt, ze zijn allemaal te vinden op de archiefwebsite https://www.archiefwell.nl/gebouwen-/ziekenhuis-well-zusterklooster-eldershome

Zo begon mijn reis naar het verleden van Nederland. Door de geschiedenis van Well ontdek ik elke dag iets nieuws en voel ik me steeds meer een deel van deze geweldige plek. Bedankt voor alles, bedankt Nederland!

En in welke straat woon jij? Weten je kinderen waarom het zo heet?

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT